Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın adaleti perspektifinden kötülük problemi
From the perspective of God's justice in the Quran the problem of evil
  1. Tez No: 838499
  2. Yazar: HASAN YÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR TÜRKBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, Adalet, Kötülük Problemi, Teodise, İnsanlık Projesi, Eskatolojik Adalet, God, Justice, The Problem of Evil, Theodicy, Humanity Project, Eschatological Justice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı felsefe tarihinde büyük tartışmalara yol açmış kötülük problemini, Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın adaleti perspektifinden incelemektir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan imtihan, ahiret inancı, insan iradesi ve adalet gibi kavramların konu üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Din felsefesinin önemle üzerinde durduğu konulardan biri olan kötülük problemi Kur'an ekseninde müstakil olarak ele alınmış, ayetler, kıssalar ve meseller bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı kötülük problemine dair Kur'an-ı Kerim'in bakış açısını derli toplu bir şekilde yansıtmaktır. Çalışmamızın birinci bölümünde, kötülüğün mahiyetine, kaynağına ve probleme referansla kötülük çeşitleriyle kötülüğün tarihsel gelişimi gibi konuların üzerinde durularak temel kavram haritası ortaya konmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Batı ve İslam düşüncesinde konunun önemi ve teodise bağlamında geliştirdikleri çözüm önerileri çerçevesinde filozofların görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde kötülük problemi hususunda Kur'an-ı Kerim'in meseleye kayıtsız kalmadığı, bilakis Allah'ın tavizsiz adaleti bağlamındaki özgün bakış açısı gösterilmeye çalışılmıştır. Kötülük meselesi temelinde ateistlerce ortaya atılan temel iddialar Kur'an-ı Kerim kıssalarında zikredilen tarihsel örnekler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the problem of evil, which has caused great debate in the history of philosophy, from the Perspective of God's Justice in the Holy Qur'an. The effects of the concepts on the subject like testing belief in the hereafter, human will and justice etc, in the Qur'an were examined. The problem of evil, which is one of the issues that the philosophy of religion emphasizes, has been handled independently on the axis of the Quran and evaluated in the context of verses, stories and parables. The main purpose of this study is to reflect the perspective of the Qur'an on the problem of evil in an organized way. In the first part of our study, the basic concept map was presented by focusing on topics such as what is evil, what are the types of evil with reference to its source and problem, and what is the historical development of evil. In the second part of our study, the views of philosophers are included from Western and Islamic thought and the solution suggestions they developed in the context of theodicy. In the last part of our study, we tried to show that theHoly Qur'an is not indifferent to the problem of evil, but rather its unique perspective in the context of God's uncompromising justice. The basic claims put forward by atheists on the basis of the issue of evil have been evaluated in the light of historical examples mentioned in the stories of the Holy Qur'an.