Y kuşağı mensuplarının iş değerlerinin ve kişilik özelliklerinin iş motivasyonları üzerindeki etkisi
The effect of business values and personal properties of y generation members on business motivations
  1. Tez No: 451308
  2. Yazar: SERPİL GÜL ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP BENLİGİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak Farklılıkları, Y Kuşağı, İş Değerleri, Kişilik, İş Motivasyonu, Generation Differences, Y Generation, Business Values, Personality, Business Motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Çalışanların işlerine olan bağlılıklarını ve performanslarını artırmak için iş motivasyonlarının yükseltilmesi çok önemlidir. Bunun yapılabilmesi iş motivasyonunu sağlayacak değişkenlerin ve faktörlerin belirlenmesi gerekir. Özellikle günümüz işgücünün yaklaşık yarısını oluşturan Y Kuşağı mensubu çalışanlar hakkında bu tür bilgilerin elde edilmesi daha da önemlidir. Çünkü Y Kuşağına mensup çalışanların beklentileri, inançları, değerleri, sadakat duyguları, işe ve insan ilişkilerine bakışları belki de bir önceki kuşağın (X Kuşağının) anlayamayacağı kadar farklıdır. Dolayısıyla önceki kuşaklardan farklı kişilik yapısına ve değerlere sahip olan Y Kuşağı mensuplarının iş motivasyonları da farklı yöntemler kullanılmasını gerektirmektedir. Bu araştırmanın amacı Y Kuşağı mensuplarının iş değerleri ile kişilik özelliklerinin iş motivasyonu üzerinde etkisi olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Ankara'da sanayi ve hizmet sektöründe çalışan, 606 Y Kuşağı mensubu oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında kullanılan anket formunda demografik soruların yanı sıra üç farklı ölçek (İş Değerleri Ölçeği, Kişilik Ölçeği ve Motivasyon Ölçeği) yer almıştır. Veriler SPSS 20 ve Lisrel programları ile korelasyon ve regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kişilik özelliklerinin ve iş değerlerinin iş motivasyonu üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Deneyime açık, uyumlu ve dışadönük kişilik yapısına; güvenlik, başarı, çevre ve çeşitlilik değerlerine sahip Y kuşağı mensuplarının iş motivasyonlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is very important to raise work motivation to increase employee loyalty and performance. To be able to do this, it is necessary to determine the variables and factors that will provide job motivation. In particular, it is even more important to obtain such information about employees of the Y Generation, which makes up about half of today's workforce. Because the expectations of workers belonging to the Y Generation are as different from understanding the previous generation (X Generation) as their beliefs, their values, their sense of loyalty, their perception of work and human relations. Therefore, the work motivations of Y Generation members who have different personality and values from previous generations also require different methods to be used. The aim of this research is to explore whether the work values and personality traits of the Y Generation members affect the job motivation. The sample of the research is 606 Y Generation employees working in industry and service sector in Ankara. In the questionnaire used to collect the data, demographic questions as well as three different scales (Work Values Scale, Personality Scale and Motivation Scale) were included. Data were analyzed using correlation and regression methods with SPSS 20 and Lisrel programs. As a result of the analyzes made, the personality traits and work values have an effect on the job motivation. Experiential, coherent and extroverted personality; safety, success, environmental and diversity values have been found to be higher motivation of employees of Y generation.