Şemseddîn-i Sivâsî'nin Menâkıb-ı Çeharyâr-ı Güzin isimli eserinin incelenmesi
The analysis of Shamsaddin-i Sivasi Menakib-i Ceharyar-i Guzin
  1. Tez No: 451510
  2. Yazar: SEMA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİD NAZAR MAHDUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şemseddîn-i Sivâsî, Mutasavvıf, Menâkıb-ı Çeharyâr-ı Güzin, IX. Yüzyıl, Shamsaddin-i Sivasi, Sufis, Menakıb-ı Çeharyar-ı Güzin, XVI. Century
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türk edebiyatında menâkıbnâme türünde birçok eser kaleme alınmıştır. Bu eserler ilk defa IX. yüzyıldan itibaren yazılan hadis kitaplarında Hz. Peygamber'in ashabının faziletlerine dair hadisleri ihtiva eden bölümlerin adı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tasavvufun IX. yüzyıldan sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanmasıyla birlikte bu tür eserlerin sayısı artmıştır. Bu tez XVI. Yüzyılın önemli mutasavvıf şâirlerinden olan Şemseddîn-i Sivâsî tarafından yazılan dört büyük halifenin hayatlarının anlatıldığı Menâkıb-ı Çeharyâr-ı Güzin isimli eserin transkripsiyonu ve muhtelif yönlerden değerlendirmesini ihtiva etmektedir. Çalışmamızın konusu olan Menâkıb-ı Çeharyâr-ı Güzin, Şemseddîn-i Sivâsî'nin en hacimli eserlerinden biridir. Eserinde anlaşılır bir ifade kullanan şair, zaman zaman öz Türkçe kelimeler yanında Arapça ve Farsça kelime ve terkiplere de yer vermiştir. Eser dört babdan müteşekkildir. Eser Osmanlılar zamanında çok sevilip okunmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey literature, there are a number of examples of hagiography which has been penned. It first began in the nineth century that hadith book was used to name the section containing Prophet's virtues of companions. After widespread of Sufis during the ıx. Century in the number of such works increased in conjunction with the Islamic world. This thesis contains the important Sufi of xvı. Century, Shamsaddin-i Sivasi's poet, Menakıb-ı Çeharyar-ı Güzin, which describes the post four great caliphs life work of transcription and which is the subject of us. And also this book, Menakıb-ı Çeharyar-ı Güzin Shamsaddin-i Sivasi, contains an assessment of the various aspects and it is his one of the most voluminous books. In this book there was used a clear statement of work, the place from time to time gives to the essence of Arabic and Persian words and compounds besides Turkish words and there is four parts in this book. During the Ottoman period it was an illuring book and read by many people.