The determinants of credit risk in Turkish banking sector: Does efficiency matter
Türk ticaret bankacılığında kredi riskini beklirleyen faktörler: Etkinlik önemli bir faktör müdür
- Tez No: 451548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN ÇANKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Credit risk, Technical efficiency, Macroeconomic factors, Panel data analysis
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezde Türk ticaret bankacılık sektöründe kredi riskini (takipteki kredileri) belirleyen makroekonomik ve banka kaynaklı faktörler 2002 – 2015 yılları arasında çeyrek dönemli veriler kullanılarak incelemektedir. Çalışmada toplam 23 adet ticari (mevduat) bankası kullanılmış olup bu bankalar aynı zamanda Türk bankacılık sektörünün yaklaşık % 90'ını teşkil etmektedir. Geleneksel sabit etkiler, tesadüfi etkiler ve havuzlanmış-EKK yöntemlerinin kullanıldığı analizlerde kredi riskinin hem içsel (banka-kaynaklı) hem de dışsal (makroekonomik) faktörlerden kaynaklandığına dair önemli bulgulara ulaşılmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular gerek kanun yapıcı (düzenleyici) ve denetleyici otoriterler gerekse de banka yöneticileri için önem arz etmektedir. Buna göre, Türk mevduat bankacılık sektöründe etkin (teknik etkinlik) bankaların daha düşük kredi riskine (takipteki krediler oranına) sahip olduğu görülmüştür. Yine aynı şekilde, özellikle son 10 yılda bankacılık sektöründe kurumsal ve bireysel krediler hacminde görülen hızlı artışın mevduat bankacılık sektöründeki kredi riski üzerinde olumsuz etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Devlet bankalarının yerli ve yabancı özel mevduat bankalarına göre daha fazla kredi riskine sahip oldukları bulunmuştur. 2008'in sonlarında yaşanan ve Türkiye ekonomisinde etkilerinin daha ziyade 2009'da görüldüğü Küresel Finansal Krizinin de bankaların takipteki alacaklar kalemini artırdığı sonucuna varılmıştır. Makroekonomik faktörlerin ise bankaların kredi riski üzerinde farklı etkilerinin olduğu görülmüştür. Gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) ve sermaye piyasası varlık fiyatlarındaki (BIST 100 endeksi) artışın takipteki alacakları azalttığı işsizlik, faiz oranları ve dolar kurundaki artışların ise takipteki kredileri artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the bank-specific and macroeconomic determinants of credit risk (i.e., non-performing loans) of the commercial banking sector in Turkey over the period 2002 and 2015. The sample data includes the 23 commercial banks, which represents the 90 % of the total banking sector in Turkey. By employing traditional pooled OLS, fixed effect (FE) and random effects (RE) estimators we found significant evidence both with bank-specific and macroeconomic factors. The empirical findings of this thesis is important mainly for the policy makers within financial institutions, bank regulators and bank managers. Accordingly, we found great deal of evidence between efficiency and credit risk. In other words, high technical efficient commercial banks tent to make high quality loans and thus, have better asset quality. We surprisingly found that the rapid growth of commercial and consumer loans over the last decade did not adversely affected the credit risk of commercial banks in Turkey. State-owned banks are found more prone to have higher degree of non-performing loans compared to domestic and foreign private banks. The Global Financial Crisis (GFC) in late 2008 unfavorably influenced the credit risk. Besides the bank-specific (internal) factors we had significant results with macroeconomic factors. Each macroeconomic factor have different effects on the level of non-performing loans. We found negative link between Growth rate of GDP (business cycle) stock market index (BIST 100) and level of credit risk and positive relationship with unemployment, interest and exchange rates and credit risk.