Turgut Özal'ın üç hürriyet teorisi
The three freedom theories of Turgut Özal
- Tez No: 451547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Turgut Özal, Üç Hürriyet Teorisi, Teşebbüs Hürriyeti, Din Hürriyeti, Düşünce Hürriyeti, Turgut Ozal, Three Freedom Theories, Enterprise Freedom, Religion Freedom, Thought Freedom
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı Üç Hürriyet teorisinin sahibi olan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bu teorilerini incelemektir. Üç Hürriyet teorisi girişimcilik- teşebbüs, düşünce- ifade ve din- vicdan özgürlüğünden oluşmaktadır. Özal'ın gerçekleştirdiği ekonomik, siyasal-özgürlükçü reformların temelinde bu üç hürriyet teorisi yatmaktadır. Çalışmada Özal'ın bu üç hürriyet teorisi ile ilgili görüşleri, izlediği politikalar ve uygulanan politikaların sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçta Özal'ın Türkiye'ye verdiği katkıların bu üç hürriyet teorisi ile çerçevelendiğini göstermektedir. Üç hürriyet teorisinin Turgut Özal'ın tüm politik aktivitelerine yansıdığı görülmektedir. Teşebbüs hürriyeti ile Türkiye'de yatırımın, ihracatın, turizmin, ithalatın, sermaye hareketlerinin ve özel teşebbüsün önündeki engellerin kaldırılmasına ve toplumda para ve ekonomi politikalarında daha liberal, daha özgürlükçü çözümlerin ortaya konulmasına yardım etmiştir. Düşünce hürriyeti ile bazı toplum kesimler ve siyasi çevreler fikirlerini özgürce ifade imkânı bulmuşlardı. Din hürriyeti ile Türkiye'de dengeli laiklik anlayışı ve uygulanışı ortaya çıkmış, din- devlet –toplum çatışmasına engel olunmuştur. Turgut Özal Dönemi sonrası üç hürriyet teorisinin uygulanmasında istikrarsız bir dönem yaşanmıştır. Çalışmada temel araştırma yöntemi olarak kavramsal analiz, deyimsel analiz ve karşılaştırmalı analiz yöntemi kullanılmıştır. Özal öncesi dönem, Özal dönemi ve Özal sonrası dönem karşılaştırmalı analize tabi tutularak girişimcilik, düşünce ve din özgürlüğü açısından Turgut Özal'ın yaptığı teorik ve politik katkılar değerlendirilmiştir. Türkiye'nin 1980-2014 döneminde üç hürriyet teorisi açısından nasıl bir görünüme sahip olduğu alt dönemler itibariyle ele alınmıştır.Bu çalışmanın Türkiye'nin 1980 sonrası döneminde yaşadığı demokrasi, özgürlük, ekonomik, sosyal ve siyasal reformların temel teorik ve politik dinamiklerini ortaya koyma açısından literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the three freedoms theories that cahnged the vision of Turkey by Özal. The Three Freedoms Theories are The Enterprise, The Thought and The Religion Freedoms. Although Turkey is not alien to these issues, it has not successed any in these issues. Liberalism is accepted by western countries in particular, has become one of the popular political understandings. Longer indifferent to the developments in Turkey in the West, liberalism adopts an attitude does not show completely, it always tried to resolve its own terms, keeping in mind the need for development. In the results in this study, it is seen that Özal contributes Turkey with these The Three Freedoms Theories. The Three Freedoms Theories are reflected to all of Özal's political activites. The Enterprise Freedom helps to eliminate the barriers in foreign trade in Turkey and to be revealed the liberal solutions in economy and Money politics. Thought freedom helps to be accepted the ideas of some politics environments and all sections. In the religion freedom, in Turkey the religion and politics go on prominently. After the Turgut Özal period, The Three Freedoms Theories changed and spred all the field and sectors.