Silivri Şehri'nin gelişimi: Sorunlar ve çözüm önerileri
Development of Silivri city: Issues and solution offers
  1. Tez No: 451591
  2. Yazar: ZÜBEYDE ÜÇOŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Coğrafyası, Silivri, İstanbul'un İlçeleri, Urban Geography, Silivri, Districts of İstanbul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde şehrin kurulması ve gelişmesini destekleyen fiziki şartlar ele alınmıştır. Bunlar arasında elverişli iklim ve topoğrafya koşulları en önemli özelliklerdir. Silivri'de uzun kıyıların varlığı, 1980'li yılardan sonra burada turizmin gelişmesindeki en önemli fiziki faktör olmuştur. İkinci bölümde şehrin tarihi ele alınmıştır. Silivri, eskiden“Via Military”günümüzde ise D100 karayolu olarak bilinen yolun üzerinde bulunması şehrin gelişiminde önemli bir faktördür. Şehir Bizans döneminde İstanbul için bir ön kale görevindeyken Osmanlı döneminde eski başkent Edirne ile İstanbul arasında önemli bir ikmal noktasıydı. Üçüncü bölümde şehrin nüfus özelliklerine değinilmiştir. Bulunduğu coğrafi konum itibariyle işlek bir yerde yer alması hareketli bir nüfusa sebep olmuştur. Balkan savaşlarında gelen göçmenlerle nüfusu artarken İkinci Dünya Savaşı yıllarında nüfus miktarı azalmıştır. Fakat Silivri'nin nüfusu için kırılma noktası 1980'li yıllarda 2. konutların artmasıyla olmuştur. Dördüncü bolümde yerleşme özellikleri dikkate alınıp, geleneksel Silivri evleri ile günümüz Silivri konutlarının özellikleri ve Silivri mahalleri gibi konular ele alınmıştır. Buna göre Silivri'de düzenli, tek tip bir şehir ve cadde planından söz etmek mümkün değildir. Beşinci bölümde mekâna kimliğini kazandıran fonksiyonlar ele alınmıştır. Bunlar arasında tartışmasız en önemli fonksiyonlar tarım ve turizm fonksiyonlarıdır. Turizm fonksiyonu nüfusu kendine çekmiş ve böylece, ticaret, eğitim, sağlık vb. fonksiyonların oluşumu sağlamıştır. Son bölümde ise mevcut sorunları ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesis is made up of six chapters. In the first chapter, physical conditions supporting the establishment and development of the city have been studied. Among these conditions, convenient climate and topography conditions are the most significant features. After 1980s, the existence of long coast in Silivri, has been the most important physical factor for the development of tourizm in this region. In the second chapter, the city history has been examined. Being on the ''Via Military'' at past and today on the D100 high way is another factor for the development of city. While Silivri was a front castle to Istanbul during the Byzantium period, it used to be the supply point between the old capital Edirne and Istanbul in the Ottoman period. As to the third chapter, general features of population have been studied. Being on a running location due to its geographical position gives Silivri a moving population. As the population increased with the arrival of immigrants from Balkan Wars, it decreased in The Second World War. However, the breaking point for the Silivri population took place with the increasing second housing in 1980s. In the fourth chapter, settlement features have been assessed and some issues have been examined such as residence features of traditional Silivri houses and current houses and district of Silivri . In the light of this assessment, there is no well-ordered and one-type city and road plan in Silivri. In the fifth chapter, functions giving a city identity to a place have been evaluated. Among these, there is no doubt the most important functions are agriculture and tourizm. Because, espacially tourizm function has attracted a population and accordingly functions of trade, education and health have been obtained. As to the last chapter, an examination has been done for the current city problems and sloution suggestions.