Uganda'nın Jinja bölgesindeki arazi çatışmalarının toplumsal cinsiyet perspektifiyle değerlendirilmesi
Gender perspective to land conflicts in Uganda, Jinja region/ city
- Tez No: 451608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN OKTAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Jinja, arazi çatışması, kadınlar, toplumsal cinsiyet, Uganda, Jinja, land conflict, women, gender, Uganda
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde Afrika'da arazi çatışmaları önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle sömürge sonrası dönemde Afrika'da birçok ülke bu konuda çözüm bulmaya çalışmaktadır. Uganda da bu ülkelerden biridir. Uganda 1962 yıllında bağımsızlığını kazandıktan sonra ülkenin birçok bölgesinde arazi çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı bir gerçektir. Jinja da o bölgelerden biridir. Uganda'nın sosyo ekonomik açıdan gelişmiş, önceleri göç alan günümüzde ise arazi çatışmaları nedeniyle göç veren bir bölgesi olan Jinja'da toplumun tüm kesimleri bu sorundan etkilenmektedir. Arazi çatışmalarının yaşandığı yerlere ilişkin yapılan çatışmalarda çoğu zaman kadınların bu sorun karşısındaki durumları ve etkilenme düzeyleri gözardı edilmiştir.Bu tez çalışmasında amaçlanan günümüzde arazi çatışmalarının yoğun yaşandığı Jinja bölgesinde kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik durumların analiz ederek, arazi anlaşmazıklarından etkilenme düzeylerini ortaya koymaktadır. Toplumsal cinsiyet perspektifi bir analiz kategorisi kullanıların bu çalışmada, kadınlar, yerel meclis üyeleri ve bölgede çalışan sivil toplum örgütü temsicileri ile görüşülmüştür. Jinja bölgesinde yaşayan kadınların arazi çatışmalarından birincil derecede etkilendikleri ve yaşadıkları sorunların ortadan kalkmayacağını görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Recent times, land conflict has become a major problem in Africa. As a result, numerous solutions have been initiated to cope with these problems. Uganda has been one of those countries that have taken serious strides to cope this problem. Uganda after gaining independence in 1962 many regions in the country have grappled with this problem. Jinja is one of those regions. Historically, Jinja region used to be a region that atracts a siginificant number of immigrants. However due to the contunious land conflicts, the region has now turn out to be a significant supplier of migrants moving towards larger cities. Migration of various people from one region to another Jinja region inclusive. It's on record that, as a result of land conflics, women are the most affected socially, economical and politically group according to the reaserch. Ladies regesterd the problem of discrimition and in equality due to lack of there rights. Using a gender based perspective, women, local goverment authorities, and civil society representatives were interviewed. The research was designed to assess the effects of land conflicts on the socio-economic aspects of women in Jinja region. Examine the causes of land conflicts in Jinja region, establish effects of land conflicts on income levels of women in Jinja region, Identify the social effects of land conflicts on women and assess the role of Local Councils (LCs) and NGO's in disposing land disputes.