'Geleneksel' ve 'Modern' çerçevesinde toplumsal cinsiyet olgusu ve 'reality show' larda temsili
The representation of gender in reality shows in the context of 'Traditional' and 'Modern'
- Tez No: 451616
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Reality Show, Modern, Geleneksel, Gender, Reality Show, Modern, Traditional
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, modernizmin yarattığı dönüşümün toplumsal cinsiyet rollerine ve daha özelde kadının toplumdaki konumuna ilişkin ilerleme sağladığı görüşüne taban tabana zıt bir bakış açısıyla, bu dönüşümün toplumsal cinsiyet olgusunu daha da güçlendirdiği savını kanıtlamaktır. Geleneksel kodlardaki yerleşik algı ve dönüşümün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, toplumsal cinsiyet rollerinin araştırmaya konu olan İşte Benim Stilim ve Ana Ocağı adlı 'Reality Show' programları aracılığıyla yeniden üretildiği varsayımından hareketle, modern ve geleneksel yapının her ikisinin de -farklı biçimlerde de olsa- bu üretim sürecindeki katkıları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Modern ve geleneksel çatışmasını birbirlerinden bağımsız bir şekilde gözler önüne sermelerinin yanı sıra, toplumsal cinsiyet rollerinin bu çatışmadan beslenerek yeniden üretilmesine katkı sağlıyor olmalarından ötürü, TV8' de yayınlanan İşte Benim Stilim ve TRT 1' de yayınlanan Ana Ocağı programları örneklem olarak seçilmiştir. Kadınların bu üretime farkında olarak ya da olmayarak ne şekilde ve nasıl destek verdiğinin de altını çizen bu araştırma, niteliksel bir araştırmadır. Bu araştırmada toplumsal cinsiyet (gender) kavramı tanımlanmış, toplumsal cinsiyete ilişkin ilgili diğer kavramlara kısaca yer verilmiştir. Toplumsal cinsiyet olgusu, modern ve geleneksel bağlamında ele alınmıştır ve bu olgunun 'Reality Show' lardaki tezahürü eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelenerek söz konusu kavramlar etrafında kuramsal bir çerçeveye oturtulmuştur.Giriş ve sonuç bölümleri dışında, bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; televizyon program türleri ve 'Reality Show' lar kavramsal ve kuramsal çerçevede incelenmiştir. İkinci bölümde; toplumsal cinsiyet kavramı geleneksel ve modern bağlamında ele alınmış ve son bölümde ise eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılarak araştırmanın örneklemi olan söz konusu programların analizi yapılmış ve araştırma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Main object of this study is to prove that the transformation caused by modernization strengthened gender phenomenon just contrary to the assumption that this transformation is for the benefit of gender roles and specifically the position of women in society. It also aims to analyze settled perceptions and transformations in traditional codes. This study assumes that gender roles are reproduced via the programmes of İşte Benim Stilim and Ana Ocağı which are 'reality show's. Because they reveal the contradiction between the modern and the traditional and reproduce gender roles. Within this framework, the contributions of both the modern and traditional structures -though in different ways- to this reproduction process are comparatively discussed. This study which is a qualitative research underlines how and in what way women support this reproduction on purpose or not. The concept of gender is defined and other concepts related to gender are briefly mentioned. Gender phenomenon is handled on the basis of the modern and the traditional. The representations of this phenomenon in reality shows are analyzed via critical discourse analysis and a conceptual framework is constituted on the basis of aforementioned concepts. This study is constituted of three chapters apart from introduction and conclusion chapters. In the first chapter, types of television programs and 'reality show's are theoretically and conceptually analyzed. In the second chapter, the concept of gender is handled on its modern and traditional bases. In the final chapter, the research is concluded by evaluating the programs which are samples of the study via critical discourse analysis.