Küresel kent olma sürecinde İstanbul'un çeperinde büyüme odaklı müdahaleler: Tekirdağ örneği
Growth focused interventions at the edge of Istanbul during the process of being a global city: The case of Tekirdağ
  1. Tez No: 451632
  2. Yazar: ŞEFİKA AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Political Science, Sociology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel büyüme, kentsel müdahaleler, yerel aktörler, kent bölge, küresel kent, kentsel girişimcilik, urban growth, urban intervention, local actors, urban area, global city, urban entrepreneurship
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
1980'de“dünya kenti”, 2000 sonrasında ise“küresel kent”vizyonu çerçevesinde kentsel müdahalelere uğrayan İstanbul'un geçirdiği dönüşümün, ilişkide olduğu kentlerde nasıl bir mekânsal ve toplumsal değişime neden olduğu önemlidir. Küresel kentlerin, (1) finans ve işletme hizmetleri (2) yönetme ve kontrol (3) yaratıcı ve kültürel endüstriler ve (4) iş ve eğlence/dinlenme turizmine odaklandığı söylenebilir. Bu tez çalışmasında, küresel kent olma sürecinde İstanbul'un, çeperindeki kentlerde neden olacağı mekânsal ve toplumsal değişim, Tekirdağ örneğinde ele alınmaktadır. İstanbul'daki kentsel müdahalelerin Tekirdağ'da yol açtığı etkinin ve Tekirdağ'daki kentsel büyümede yerel aktörlerin rolünün anlaşılması için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tezin bulguları, yedi farklı grubu (Yerel Yöneticiler, Yatırımcı/Esnaf, Sivil Toplum Kurumları, Meslek Örgütleri, Arazi Sahipleri/Emlak Geliştiriciler, Basın/ Akademisyenler, Kamu Kurumları/Siyasetçiler) temsil eden 39 kaynak kişi ile yapılan derinlemesine mülakatlardan elde edilen verilere ve doküman incelemelerine dayandırılmıştır. İstanbul'un küresel kent vizyonu doğrultusunda yeniden yapılandırılması, kent bölgeye dönüşümü ve bu doğrultuda müdahalelere uğraması Tekirdağ'ın kentsel büyümesini etkilemektedir. İstanbul'a yönelik kentsel müdahalelerin Tekirdağ'a etkisi, yerel ve merkezi yönetimin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleşmektedir. Tekirdağ'da yerel aktörler arasında büyüme koalisyonun tam olarak kurulamaması kentin büyümesine ve girişime açık hale getirilmesine ilişkin müdahaleleri sınırlamakta ve/veya yavaşlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the vision of“world city”in 1980 and“global city”after 2000, the transformation of İstanbul by the interventions on the city is vital to understand how İstanbul has caused locational and social changes in its related cities. The global cities concentrate on (1) finance and business services, (2) govern and control, (3) innovative and cultural industries and (4) business and entertainment/recreation tourism. In this thesis, İstanbul's effects on the locational and social changes in the edge cities through the process of being a global city are considered in the case of Tekirdag. Qualitative research methods have been used in figuring out the impacts of urban interventions on Istanbul on Tekirdag and the role of local actors in urban growth in Tekirdag. The findings of the thesis are based on document reviews and in-depth interviews conducted with 39 individuals representing seven different groups. Istanbul's being reconstructed on the global city vision, its transformation into a urban area and being exposed to interventions in this course, have impacts on Tekirdag's urban growth. These influences occur in accordance with the decisions of local and central government. The fact that growth coalition has not been accurately established among local actors in Tekirdağ confines and slows down the interventions focusing on the growth and expansion of the city.