Tüketiciyi koruyucu nitelikli geri alma hakkı ve konu olduğu sözleşmeler
Rights of withdrawal from consumer protection view point and the contracts which are included in these rights
  1. Tez No: 451643
  2. Yazar: EMİNE ASLI KÜÇÜKAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMREHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketicinin Korunması, Tüketici, Girişimci, Tüketici Sözleşmeleri, Geri Alma Hakkı, Bozucu Yenilik Doğuran Hak, Hak Düşürücü Süre, Gerekçesiz, Bedelsiz, İade, Consumer Protection, Consumer, Enterpreneur, Consumer Contracts, Rights Of Withdrawal, Corruptive İnnovation Rights, Warranty Periods of Withdrawal, Unjustified, Reimburse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada, tüketiciyi koruyucu nitelikli geri alma hakkı ve konu olduğu sözleşmeler incelenmiştir. Birinci bölümde, ilk olarak geri alma hakkının hukuki niteliği ve kavramsal çerçevesi belirlenmiştir. Kavramsal çerçevenin belirlenmesine, benzer kavramlardan ayırt edilmeyi sağlamak amacıyla yapılan açıklamalar da etkide bulunmuştur. Ayrıca, geri alma hakkının Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girmeden önceki görünümü ele alınmıştır. İkinci bölümde, geri alma hakkının konu olduğu sözleşmeler irdelenmiştir. Her bir sözleşme başlığı altında, kademeli bir yöntem takip edilerek açıklamalarda bulunulmuştur. İlk kademeyi, sözleşmenin kapsamı, unsurları ve hukuki niteliği; ikinci kademeyi sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü, şekil ve zorunlu içerik oluşturmuştur. Ve nihayet üçüncü kademeyi ise, geri alma hakkının tanınma amacı, işlemeye başladığı süre ve özellik arz eden hukuki düzenlemeler oluşturmuştur. Üçüncü bölümde ise, sözleşmeler yönünden geri alma hakkının kullanılmasının sonuçları incelenmiştir. Kanun geri alma hakkının kullanılmasının sonuçlarını sözleşmeler yönünden farklı hükümlere bağlamıştır. Bu sebeple, her bir sözleşme ayrı başlıklar altında değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Son olarak da, geri alma hakkının etkinliğine ilişkin var olan yaklaşımlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, the right of withdrawal with qualification of consumer protection and contracts which are subject to this right have been examined. In the first chapter, the legal concept and conceptual framework of the right of withdrawal have been determined. Descriptions, which aim to distinguish notions that are similar to each other, were also in effect for the identification of the conception framework. In addition, the perspective of the right to withdrawal before the Consumer Protection Law came into force, was considered. In the second chapter, contracts which are subject to the right of withdrawal, have been examined using a step-by-step method to provide descriptions under the title of each contract. First step includes scope, elements and legal nature of the contract; the second step contains obligations of pre-contract disclosure of information, form and mandatory provisions. Finally, in the third step, purpose of the right of withdrawal, the eligibility period and the formation of specific legal regulations were discussed. In the third chapter, the outcome of using the right of withdrawal in term of contracts have been examined. Because the statute provides for different outcomes from using the right of withdrawal in terms of contracts, each contract has been assessed under separate titles. Lastly, approaches concerning the effectiveness of the existence of the right of the withdrawal were taken into account.