Halit Ziya'nın Yunan edebiyatıyla ilgili ders notu üzerine inceleme
Examination of Halit Ziya's lecture notes on Greek literature
  1. Tez No: 451647
  2. Yazar: EREN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ÇİTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halit Ziya, Darülfünun, ders notu, antikite, Yunan Edebiyatı Tarihi, Halit Ziya, Dar-el Funun, lecture note, antiquity, Greek Literature History
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışması Halit Ziya'nın II. Meşrutiyet sonrası Darülfünun'da Batı Edebiyatı Tarihi derslerine bir giriş olarak verdiği Yunan Edebiyatı Tarihi dersi sonucunda öğrenci notlarının basılmasıyla oluşan metin üzerine yapılan bir incelemeden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı incelenen ders notunun Tanzimat'la başlayan Türk edebiyatında Yunan antikitesi mirasını tanıma ve benimseme sürecindeki yerini belirtmek ve bu sürecin bir parçası olarak Halit Ziya'nın eğitimci ve edebiyat tarihçisi kimliğini göstermeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis study consists of an examination of the text formed by printed versions of the lecture notes of Halit Ziya's Greek Literature History courses given as an introduction to Western Literature History lessons after the Constitutional Period in Ottoman university, Dar-el Funun. This study aims to emphasize the importance of the notes in adoption and acknowledgement process of Greek antiquity heritage that becomes visible in Turkish Literature after Tanzimat (Reform) Era and, as a part of this process, tries to show Halit Ziya's academician and literature historian identity.