İnflamatuar barsak hastalarının beden algılarının ve ruhsal süreçlerinin projektif testlerle değerlendirilmesi
Evaluation of body image boundaries and psychological processes in patients with inflammatory bowel disease with projective methods
  1. Tez No: 451665
  2. Yazar: BERSU DEMETGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TEVFİKA İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar barsak hastalıkları, Crohn, ülseratif kolit, beden algısı, Rorschach Testi, Inflammatory bowel disease, Crohn's disease, ulcerative colitis, body image, Rorschach Test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada inflamatuar barsak hastaları (Crohn ve ülseratif kolit) tanısı almış kişilerin ruhsal süreçlerinin ve beden algılarının projektif yöntemlerle incelenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'de inflamatuar barsak hastalıkları gibi kronik hastalıkların, tanı almış kişiler üzerindeki psikolojik etkilerini inceleyen araştırmalar yapılmış olsa da, bu hastaların ruhsal süreçleriyle birlikte beden algılarını ve beden sınırlarını inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Kronik hastalıklar ile kişilerin beden algıları arasında bir ilişki olduğunu gösteren yabancı kaynaklı çalışmalar mevcuttur. Bunlardan yola çıkarak bu çalışmada 28 Crohn ve 31 ülseratif kolit tanısı almış hasta ile psikanalitik bir öngörüşme yapılmış, ardından katılımcılara Rorschach Testi uygulanmıştır. Test sonuçları Fransız Okulu'na özgü içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan öngörüşmelerde her iki hasta grubu için ortak olan temalar belirlenmiş ve bu temalar psikosomatik literatür ışığında ele alınmıştır. Rorschach Testi'nden elde edilen beden sınırları ile ilgili yanıtlar Fisher & Cleveland (1967) tarafından geliştirilmiş“Rorschach beden sınırları ölçeği”ne göre puanlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, daha önce yapılan çalışmalarla paralellik göstermektedir. Crohn ve ülseratif kolit hastalarının Rorschach protokolleri psikosomatik özelliklere sahiptir. Ayrıca bu hastalar beden sınırlarını daha geçirgen ve savunmasız olarak algılamaktadır. Beden sınırları açısından iki grup arasındaki benzerlikler ve farklar da psikanalitik ve psikosomatik teoriler ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the body image boundaries and psychological processes of patients with inflammatory bowel disease with Rorschach Test. Although in Turkey, there are many studies examined the psychological effects of chronic diseases such as inflammatory bowel disease upon patients; there isn't any study that examined the psychological processes with body image boundaries. In the light of the psychoanalytical literature, a semi-structured interview was held with 31 ulcerative colitis patients and 28 Crohn's disease patients. Then all patients are given Rorschach Test. Body image boundary scores are assessed according to Fisher & Cleveland's (1963)“Rorschach Test Body Image Boundary Scoring System”. Results show that Rorschach protocols of all patients have psychosomatic features and both groups have similarities in terms of psychosomatic themes. Also, all patients perceive their body image boundaries as vulnerable and easily penetrable. They also have a negative sense of body image for themselves. The similarities and differences of body image boundaries between two groups are interpretated according to psychoanalytical and psychosomatic theories.