19. yy. ilk yarısı Rus edebiyatında küçük insan imgesi
The image of little man in Russian literature in the first half of the 19th century
- Tez No: 451667
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl Rus edebiyatı, imge, küçük insan, A. S. Puşkin, N. V. Gogol, F. M. Dostoyevski, Doğalcı okul
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyıl Rus edebiyatının başlıca temalarından biri olan“küçük insan”temasının işlenmesiyle tipleştirilerek verilen“küçük insan”imgesinin Rus edebi eserlerindeki yansımasının irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak edebiyat bilimi bağlamında imge kavramı ve özellikleri ele alınmıştır. Devamında ise 19. yüzyıl ilk yarısı Rus edebiyatının başlıca imgeleri belirlenerek, özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın konusunu oluşturan“küçük insan”imgesinin ise toplumsal ve edebi kaynaklarının üzerinde durularak, farklı edebi eserler aracılığıyla söz konusu imgenin geçirdiği aşamalar ele alınmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda“küçük insan”imgesinin belli toplumsal ve edebi kaynaklardan köklendiği ve gelişimini farklı yazarların, yaklaşımların ve akımların ışığı altında sürdürdüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the reflection of typificated little man image in Russian literary works, which constitutes one of the main themes of the 19th century Russian literature. In this direction, the concept of image and its features are discussed in the context of literary science in the first place. In continuation by specifying main images of Russian Literature in the first half of the 19th century, their features are mentioned about. Stages of the little man image, which is the main subject of this study, are discussed through different literary works, giving emphasis on the social and literary sources. As a result of the study, it's concluded that the little man image has its roots from specific social and literary sources and its evolution is continuing under the light of different authors, approaches and literary movements.