Aralık sistemlerinin frekans tepkisinin hesaplanması
- Tez No: 45172
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN KARAMANCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aralık sistemleri, frekans tepkisi, parametrik belirsizlik, Interval systems, frequency response, parametric perturbations
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Aralık sistemlerinde katsayıların alt ve üst sınırları bilinmesine rağmen bu aralıkta hangi değeri alacağı bilinmemektedir. Bunun için bu tür sistemlerin analiz ve tasarımında katsayıların alabileceği tüm değerler göz önünde bulundurulması gerekir. Böyle bir sistemin girişine uygulanan herhangi bir frekanstaki sinüsoidale verdiği tepki sonsuz boyutlu bir küme olur. Bu çalışma da topolojik ve kompleks analitik yöntemler kullanılarak bu kümenin sınırlarını veren iki aşamalı bir algoritma geliştirilmiştir. Algoritma, bu konudaki diğer çalışmalara göre daha verimli ve işlem yükü çok düşüktür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Interval systems approach is an efficient modelling and analysis technique for linear systems whose each coefficient is known to lay in an interval, however, its precise value is not known. In this thesis interval systems approach is efficiently generalized to frequency analysis for the systems under PID controllers. In more precise terms two novel algorithms are presented for exact and efficient computation of the response of P ID-control led linear interval systems to a sinusoidal signal at an arbitrary frequency. To obtain the analytical results the complex analytic and topological methods are used. Illustrative examples are also included in the thesis.