Kar amacı gütmeyen kuruluşların yönetim ve organizasyon sorunları İHH'da bir alan çalışması
Management and organization problems of non-profit organizatons
  1. Tez No: 451756
  2. Yazar: ZEHRA PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kar Amacı Gütmeyen Kuruluş, Yönetim ve Organizasyon, Yönetim ve Organizasyon Sorunları, non- profit organization, management and organizations, management and organizations problems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kar amacı gütmeyen kuruluşların toplumsal yaşamdaki rolleri ve önemleri her geçen gün artmaktadır. Bu örgütlenmeler günümüzde toplumların sivilleşme ve demokratikleşmeleri konusunda ölçüt olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada amaç her geçen gün genişleyen etki alanına sahip olan ve sivil toplumun gücünü ve önemini ortaya koyan bu kuruluşların yönetim ve organizasyonlarında karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik değerlendirmelerin yapılmasıdır. Bu doğrultuda öncelikle konuya ilişkin literatür taraması yapılmış ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra kar amacı gütmeyen kuruluşlarda karşılaşılan yönetim ve organizasyon sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirebilmek üzere İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) ve İnsani Yardım Vakfının Türkiye'nin farklı illerinde faaliyet gösteren temsilciliklerinde hizmet veren yönetici, üye, personel ve gönüllüleri üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda araştırmaya katılanların yönetim ve organizasyona ilişkin sorunlar envanterinin maddelerinin yaş gruplarına göre; öğrenim durumuna göre; iş tecrübesi olma durumuna göre; kuruluşta konuma göre; bulunulan konumda çalışma süresine göre; kuruluşta toplam hizmet süresine göre; kuruluşta maaş durumuna göre; içinde yaşanılan aile şekline göre; araştırmaya katılanların yönetim ve organizasyona ilişkin öneriler envanterinin maddelerin iş tecrübesi olma durumuna göre; kuruluştaki konuma göre; bulunulan konumda çalışma süresine göre; kuruluşta toplam hizmet süresine göre; içinde yaşanılan aile şekline göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The roles and importance of non-profit organizations have been increasing day by day. These organizations are accepted as a civilization and democratization now.The goal of this work is to appoint the problems in management and organization of non- profit and assess the solutions. Firstly, the literature related to the subject has been scanned and composed a conceptual frame. Afterwords, a field work has been done on managers, members, personel, volenteers of İHH in different agencies in Turkey to ascertain problems and develop solutions related to manegement and organizations of non –profits. The results have been analysed in SPSS. As a result it has been ascertained a significiant difference in management and organization problems according to age, degree of learning, work experience, statue in organization, duration of work, total length of service, salary and family.