Muhammed Hayruddin el Esedî'nin Mevsû'atü'l-Halep el-Mukârene adlı eseri esasında Türkçe Arapça dil ilişkileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 451757
  2. Yazar: SHAZA AL BERRO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe-Arapça Dil ilişkileri Muhammed Hayruddin El-esedî, Mevsü'atü'l- Halep El- Mukarene
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez çalışmasında Türkçe–Arapça dil ilişkileri bağlamında bir inceleme ve araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın kapsamını Muhammed Hayruddin El-esedî'nin Mevsuatü'l-Halep El-Mukarene adlı ansiklopedisi oluşturmaktadır. Türkçe ile Arapçanın etkileşimi Türk-Arap ilişkilerine paralel olarak 8. yüzyıldan itibaren günümüze kadar devam etmiştir. Halep bölgesi yaklaşık 400 yıl Türkler tarafından yönetilmiştir. Bu uzun süreçte Halep Arapçasına pek çok Türkçe kelimenin girdiğini görmekteyiz. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde genel tarih boyunca Türk-Arap ilişkileri ve dil ilişkileri işlenmiştir. Türkçe–Arapça dil ilişkileri konusunda daha önce yapılan çalışmalar tanıtılmaktadır. İkinci bölümde Muhammed Hayruddin'in hayatı ve eserlerini ve Mevsuatü'l-Halep El-Mukarene ansiklopedisi anlattık. Üçüncü bölümde Türkçeden Arapçaya geçmiş olan kelimeleri yapısına göre ele aldık.Dördüncü bölümde Türkçeden Arapçaya geçmiş olan kelimeleri muhteva bakımından sınıflandırdık. Tezimizin beşinci bölümünde kelimelerin ses bilgisi incelemesini yaptık. Son bölüm olan altıncı bölümde ise sözlük çalışmasını gerçekleştirdik. Esedî'nin Türkçeden Arapçaya geçtiğini belirttiği kelimeler -yaklaşık )320) kelimedir- çeşitli yönlerden incelenmiştir. Çalışma sözlük ve sonuç ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish and Arabic interactions started around the 8th century and has still been active. Aleppo region was reigned by Turks approximately four hundred years. It's clearly seen that many Turkish words entered to Aleppo Arabic in this long period. The study consists of six chapters. In the first chapters: Turk Arab interactions and language connections throughout the history. Having introduced the studies carried out in the contexts of Turkish Arabic language interactions; the words that are claimed to be borrowed by Arabic from Turkish in Esedi's encyclopedia –around 320 words- are studied from different aspects. And these words are classifıed in the dictionary regarding to the alphabet then they are analized regarding to their linguistic grammer. The study is completed with a dictionary and a conclusion.