Velilerin çocuklarını imam-hatip liselerine gönderme nedenleri ve beklentileri (Gaziantep-İslahiye örneği)
The reasons of parents' sending their children to imam-hatip high schools and their expectations (Instance of Islahiye-Gaziantep)
- Tez No: 451778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, Din eğitimi, İmam-Hatip Liseleri, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Religion, Religious Education, Imam-Hatip High Schools, The Law of Unification of Education (Tevhid-i Tedrisat Kanunu)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada velilerin çocuklarını İmam-Hatip Lisesine gönderme nedenleri ve İmam-Hatip Liselerinden beklentilerine yön veren etkenler ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu araştırma nitel bir araştırma olup araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan iki İmam-Hatip Lisesinde öğrenim gören 62 öğrencinin velileri oluşturmaktadır. Cinsiyete göre verilerin incelenebilmesi için 37 kız ve 25 erkek öğrencinin velisi seçilmiştir. 45 baba, 17 anne ile mülakat yapılmıştır. Bu araştırmada derinlemesine mülakat yöntemi seçilmiş olup yapılan mülakatlar sesli olarak kaydedilmiştir. Anne babaların mülakat sırasında kendilerini daha rahat ifade etmeleri için yapılan kayıtların herhangi bir yerde paylaşılmayacağı ve kimliklerinin saklı tutulacağı güvencesi verilmiştir. Toplanmış olan veriler başlıklar altında incelenmiş olup lüzum görüldüğü yerlerde alıntılar yapılmıştır. Bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın problemine, amacına ve önemine, sınırlılıklarına, kullanılan kavramların tanımlarına ve alanla ilgili yapılmış bazı çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi, hipotezleri, evreni ve örneklemi, veri toplama teknikleri ve elde edilen verilerin analizi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde konunun daha iyi anlaşılması ve yorumlanması için İmam-Hatip Liselerinin tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın bulgularına, yorumlarına, sonucuna ve önerilerine yer verilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayanılarak velilerin çoğunluğu çocuklarını İmam-Hatip Liselerine kendi istekleri ile gönderdiklerini ifade ederek çocuklarının daha iyi din eğitimi almaları ve ahlaklı olarak yetişmeleri için tercih ettiklerini beyan etmişlerdir. Erkek ve kız öğrenciler bağlamında ise velilerin tercihlerinde farklılık olmadığı saptanmıştır. Velilerin diğer okullarla ilgili sahip oldukları bilgi ve önyargılar İmam-Hatip Lisesini seçmelerinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the reasons of parents' sending their children to Imam-Hatip High Schools and the factors which guide parents' expectations from these high schools have been put forward.This study is a qualitative study and its population is formed by the parents of 62 students who study at two Imam-Hatip high schools in İslahiye in Gaziantep on 2014-2015 Education Terms. 37 female and 25 male students' parents have been chosen in order to analyze the data according to their gender. 45 fathers and 17 mothers have been interviewed. As for the method, detailed interview method has been chosen and the interviews have been recorded as voice recording. They have been guaranteed that the voice recording and their identities will not be shared in order to disclose themselves during the interview. The data has been analyzed by titles and the citation has been used when it is needed. This study consists of four parts. In the first part, the problem, the aim and the significance of the study and its limitations have been dealt and the definitions of the terms used have been given and some of the previous studies have been included. In the second part, the method and the hypotheses of the study, its context and participants, data collection tools and data analysis have been clarified. In the third part, historical development of Imam-Hatip high schools has been discussed to have a clear understanding and interpretation of the issue. In the fourth part, the findings, the interpretation and the results of the analysis have been discussed and the suggestions have been made. According to the results of the analysis, most of the parents declared that they send their children to the Imam-Hatip High Schools by their own will and they prefer these schools to offer a better religious education for their children and to help them grow up with morality. It has been identified that the preferences of parents do not change by the gender of their children. It can be said that parents' knowledge and prejudices about the other schools have an influence on their choice of Imam-Hatip High Schools.