Din eğitiminin referansları bağlamında ahîlik ilkeleri
The principles of ahîlik in the context of religious education references
- Tez No: 451790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ahîlik, Fütüvvet, Kur'an, Sünnet, Ahîlik İlkeleri, Ahîlik, Futüvvet, Qur'an, Sunnah, Ahîlik Principles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada ekonomik ilişkilerin düzenlenmesinde ve sosyal barışın sağlanmasında önemli rolü olan Ahîlik teşkilatı ve onun temel ilkeleri din eğitiminin referansları bağlamında ele alınmıştır. Ahîlik teşkilatı iktisadi açıdan işlev görmesinin yanında toplumsal, siyasi ve sosyal yaşamın bütün alanlarını ihtiva eden bir kurum olarak nitelendirilmiştir. Ahîlik geleneğinin ilk tohumlarının atılmasında Fütüvvet ve Uhuvvet anlayışının etkili olduğu ifade edilmiştir. Esnaflar arasında birlik ve intizamın sağlanması amacıyla düzenlenen Ahîlik ilkeleri Kur'an ve Sünnet odaklı değerlendirilmeye çalışılmış ve Ahîlik ilkelerinin referansını tespit etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Ahîlik organization and its basic principles, which play an important role in the regulation of economic relations and nnsuring social peace are handled in the context of references to religious education. The Ahîlik organization is an economically functioning institution as well as a bearer, it is described as an institution that contains all the spheres of social, political and social life. It is stated that the understanding of Futuvvet and Brotherhood is effective in the first seeds of Ahîlik tradition. It was tried to evaluate the principles of Ahîlik that were organized in order to provide unity and order among the craftsmen and to focus on the Qur'an and Sunnah, and to determine the reference of Ahîlik principles.