Hazır giyimde renk faktörünün tüketici davranışları üzerindeki psikolojik etkisinin araştırılması
Investigating the psychological effect of apparel color factor on consumers' shopping behavior
- Tez No: 451815
- Danışmanlar: PROF. AHMET ÖNER GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışları, Tüketici Satın Alma Davranışlarını Etkileyen Faktörler, Renk, Renk Psikolojisi, Rengin tüketici davranışına psikolojik etkisi, Consumer, Consumer Behaviors, Factors Affecting Consumer Buying Behavior, Color, Color Psychology, Psychological Effect of Color on Consumer Behavior
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Hazır giyim alışverişinde tüketici davranışını etkileyen temel faktörler kişisel, sosyo-kültürel, ekonomik ve psikolojik faktörlerdir. Açıklanması en zor olan psikolojik faktörlerin doğru analiz edilmesi, tüketici davranışlarının anlaşılması yönünde son derece önemlidir. Algılama, psikolojik faktörlerin temelini oluşturmaktadır. Tüketici ile ürün arasındaki ilk bağ görsel etkilerin fark edilip algılanması ile olmaktadır ki, görme duyumuzu etkileyen en önemli faktör ise renktir. Her insan renkleri aynı görüp aynı algıladığı halde etkileri farklıdır. Bu etkiler kişinin cinsiyetine ve diğer demografik özelliklerine ve içinde bulunduğu ruhsal duruma göre farklılık gösterir. Renklerin insan yaşamında özel bir anlamı olup düşünce sistemimizi anında değiştirebilme özelliğine sahiptir. Bu açıdan bakıldığında renkler tüketici satın alma davranışlarını da önemli oranda etkileyebilme özelliğine sahiptir. Rekabetin yoğun yaşandığı günümüz ortamında, mağazalar, markalar ve ürünler oldukça çoğalmıştır. Tüketiciler hiç olmadığı kadar çok seçenekle karşı karşıyadırlar. Bu çeşitlilik ortamında tüketicileri alışverişe yönelik olarak harekete geçirmede duygularını, başka bir ifadeyle psikolojilerini etkileyebilmek çok önem kazanmıştır. Bu noktada renk faktörünün psikolojik etkisini tüketicilerin dikkatini çekebilecek şekilde ustaca kullanabilmek önemli bir ihtisas alanı haline gelmiştir. Bu tez çalışmasının amaç ve hedefleri çerçevesinde genel anlamda tüketici, tüketici davranışları, tüketicinin satın alma tercihlerine etki eden faktörlerin yanı sıra renk ve renk psikolojisi, renk faktörünün satın alma davranışını nasıl etkilediğine yönelik alan çalışmasıyla tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The key factors affecting consumer behavior in apparel shopping are personal, socio-cultural, economic and psychological factors. Pychological factors are hard to explain but it is very important to carry out correct analysis of them in order to understand consumer behaviors. Perception is the basis of psychological factors. The first connection between the consumer and the product is through visual perception and the most important factor affecting our vision is color. Every human being sees the same colors and percevies them the same but their effect is different. These effects vary according to the gender and other demographic characteristics of the person and the mental state he/she is in. Colors have a special meaning in human life and have the ability to change our thinking system instantly. From this point of view, colors have the ability to affect consumer buying behaviors in an important way. In today's environment where competition is intense, stores, brands, and products have multiplied. Consumers are faced with so many options as never before. In this abundance environment, it has become very important to influence consumers' feelings or, in other words, their psychology in order to motivate them towards shopping. At this point, it has become an important area of specialization to skillfully use the psychological effect of the color factor to attract the attention of the consumer. Within the framework of the aims and objectives of this thesis study, it will be tried to determine in general terms consumer, consumer behavior, factors affecting the purchasing preferences of the consumer as well as color and color psychology and a field study on how the color factor affects the buying behavior.