Etik ve dönüşümcü liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki
Relationship between ethical and transformational leadership and organizational citizenship behavior
- Tez No: 451816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE İZLEM GÖZÜKARA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, etik liderlik, dönüşümcü liderlik, örgütsel vatandaşlık davranışı, Ethics, Ethical Leadership, Transformational Leadership, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, etik liderlik ile dönüşümcü liderlik incelenmiş, etik ve dönüşümcü liderliğin örgütsel vatandaşlık üzerine etkisi araştırılmıştır.Günümüzde, geleneksel liderlik anlayışlarının yeterli olmadığının düşünülmesi, değişimi amaçlayan liderlik anlayışı olan dönüşümcü liderlik anlayışının gerekliliği ortaya çıkarmıştır. Dönüşümcü liderlik anlayışının tüm sektörlerde önemi artmaktadır. Günümüzde dönüşümcü liderlik, zorlukların aşılmasında en iyi çözüm yolu olarak görülmüştür. Bu nedenle dünyadaki değişimler karşısında tehditleri ve olanakları sezebilen ve işletmenin gerek duyacağı değişimleri çalışanlarının da desteğiyle gerçekleştirebilecek dönüşümcü liderlere ve adil bir yönetim anlayışına sahip olan etik liderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebepten dolayı tez çalışmamda etik ve dönüşümcü liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma bulguları, katılımcılardan elde edilen veriler üzerinde SPSS 23.0 programı kullanılarak gerçekleştirilen analizlerin sonucunda elde edilmiştir. Anket verileri 305 kişinin verdiği cevaplar üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen veriler yüzde, frekans, yöntemleriyle analiz edilmiştir. Sonuçlar tablolar halinde elde edilmiş ve değerlendirilmiştir. Anket soruları değerlendirilirken, faktör, güvenilirlik ve farklılık analizleri uygulanmış ve neden–sonuç ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, ethical leadership and transformational leadership were examined and the effect of ethical and transformational leadership on organizational citizenship was investigated.Today, thinking that traditional leadership insights are not enough, the necessity of a transformative leadership understanding, which is a leadership understanding aiming at change, has emerged. The importance of transformationist leadership is increasing in all sectors. Today, transformational leadership is seen as the best solution for overcoming difficulties. For this reason, there is a need for ethical leaders who are able to perceive the threats and possibilities in the face of changes in the world, and that can make the changes that the business owner will need with the support of their employees and ethical leaders who have a fair sense of government. For this reason, the relationship between ethical and transformational leadership and organizational citizenship behavior has been investigated. In accordence with this purpose,a survey of 335 people working in the service secter.First the findings which are obtoined with easy accessible technique,are subjected to factoral and reliabilty analysis and research findings are obtained SPSS 23.0 Program. Responses 305 participans are analyzed. The findings are examited by the method of percentage and freqvency. Tables of the results generalted and examited.In the course of examming survey and examited results factoral, safety and difference are appliec and caus relationships are investigatrd.