Savaş propaganda afişlerinde renk ve slogan kullanımı
Usage of colour and slogan in war propaganda posters
- Tez No: 451820
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş, Afişte Renk, Afişte Slogan, Propaganda
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bir haberi veya olayı sosyal, siyasal, ekonomik, sanatsal ve kültürel açıdan topluma duyurmak amacıyla hazırlanan afişler I.Dünya Savaşı ile beraber tarihi etkileyebilen bir unsur haline gelmiştir.Savaş dönemlerinde savaşın nedenleri, halkın durumu, düşman stratejileri gibi konularda hedef kitleye ışık tutmuştur. Afişin akıcılığını sağlayan renkler aracılığıyla çok eski çağlardan itibaren simgesel iletişim kurulmuştur. İlk insanlardan bu yana çeşitlilik kazanan renklere farklı coğrafyalar ve farklı kültürler değişik anlamlar vermişlerdir. Propagandalar kimi zaman reklam kimi zaman siyaset olgusuyla ilişkilendirilmiştir. Afişler propaganda sürecinde çok önemli bir etkiye sahiptir. I. ve II.Dünya Savaşları'nda da bu yöntem sıkça kullanılmıştır. Propagandanın afiş yönetimi ile tesirli bir silaha dönüşmesi ve bunun farklı dil, ırk ve farklı kültürel geçmişi olan kişilere sunulması afişin aynı zamanda farklı kültürlere seslenebilme yeteneğini gösterir. Bundan dolayı da afişlerde esas sembolik öğeler tercih edilmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmada bir propaganda aracı olan afişlerin kurgulanması esnasında kullanılan renk ve sloganlar incelenmeye çalışılmıştır. Bu süreçte kaynak olarak savaş propagandası üzerine yazılan kitaplar ve süreli yayınlar incelenmiş farklı internet kaynaklarından o döneme ait savaş propagandası afişlerine ulaşılmış ve afişler renk ve sloganları açısından analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The posters which prepared to announce an event or new in terms of social, political, economic, artistic and cultural aspects have become a factor that can affect history together with the World WarI.During the war, the reasons for the war, the situation of the people, the enemy's strategies, etc., shed light on the target groups.Symbolic communication has been established through the colors that provide the flow of the poster since ancient times.Different geographies and different cultures give different meanings to the colors that have been diversified since the first humans. Propaganda is sometimes associated with political facts. Posters have a very important influence in the propaganda process.This method has also been used frequently in World WarsI. and II. Transformation of propaganda into an influentialweapon through the poster'smanagement and its presentation to the people who have different languages, races anddifferent cultural backgrounds show the ability of affection to different cultures at the same time.Therefore, the main symbolic items are preferred in posters. We tried to examine the colors and slogans that used during the construction of posters which are a propaganda tool in our work. In this process, books and periodicals written about the propaganda of war have been examined as a resource, posters of war propaganda have been reached from different internet sources and posters have been tried to be analyzed in terms of color and slogans.