Facebook ortamındaki dijital oyunların bağımlılığına etki eden demografik faktörler
Determination of demografic factors affecting game addiction on facebook environment
- Tez No: 451832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal ağlar, Facebook, Bağımlılık, İnternet bağımlılığı, Sosyal ağ bağımlılığı, Facebook bağımlılığı, İnternet, Social Networks, Facebook, Addiction, İnternet Addiction, Social Network Addiction, Facebook Addiction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın temel amacı facebook ortamındaki dijital oyunların bağımlılığı hangi seviyede olduğu belirlemektir. Bu çerçevede, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde okuyan öğrenciler arasından rastgele seçilen 156 katılımcıya anket uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ''çevrimiçi facebook oyun bağımlılığı'' ölçeği ve ''kişisel bilgi formu'' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi, SPSS 16.0 paket programı ile gerçekleşmiştir. Bu anket çalışmasında öğrencilerin kişisel özellikleri, sahip oldukları imkânlar ve çevresel etkenler ile facebook ortamındaki oyunlara bağımlı olma düzeylerini incelenmiştir. Öğrencilerin kişisel özellikleri, sahip oldukları imkânlar ve çevresel etkenlerle, cinsiyetleri; bilgisayar, akıllı telefon veya internet bağlantısı kurmaya imkân tanıyan tüm teknolojik aygıt ve cihazlar; ekonomik imkânları ve ebeveynlerinin eğitim düzeyi kastedilmektedir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların facebook ortamındaki dijital oyun bağımlılığı cinsiyete, facebook kullanım sıkılığı, ekonomik imkânlar, anne eğitim düzeyine göre farklılık göstermiştir. Farklılık göstermeyen faktörler ise şahsi bilgisayarı olup olmama, akıllı telefon olup olmama, telefonunda internet bağlantısı olup olmama ve baba eğitim düzeyidir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed at specifying some of the demographic factors influencing university students' game addiction in Facebook environment. To fulfil the purpose of the study, 156 students studying in the Department of Computer Education and Instructional Technology, the Institute of Educational Sciences, Gazi University, Ankara (2015/2016 academic year) were randomly chosen for the research and were given questionnaires.“Online game addiction”and“Personal information form”were used as the data collection tool. The data obtained were processed using SPSS 16.0 software package. The researcher examined the interdependence between students' personal characteristics, their opportunities and environmental factors that had led to students' game addiction in Facebook environment. Students' personal characteristics, their opportunities and environmental factors refer to their gender, access to the Internet via computers, smartphones and other devices, economic opportunities and their parents' education level. In the study, multivariate analysis of variance was carried out. The dependence between the data (demographic factors) and game addiction in Facebook environment was examined. As a result, such factors as participants' gender, the frequency of using Facebook, economic opportunities, the mother's education level turned to be significant. The research showed that the availability of personal computers and smartphones, the access to the Internet on the telephone and the father's education level were insignificant factors.