Yerel seçimlerde seçmenlerin oy verme davranışlarını etkileyen faktörlere ilişkin bir uygulama: Trabzon Büyükşehir Belediyesi örneği
Application on the factors affecting the voting elements in the local choice: Trabzon Size City Municipality sample
- Tez No: 451839
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ASIF YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçmenlerin Beklentileri, Kültürel Faktörler, Ekonomik Faktörler, Seçmen Tercihleri, Seçmen Davranışı Modelleri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yapılan çalışmamızda sosyodemografik özelliklerin seçmenin oy kullanma davranışı üzerinde etkisinin ne yönde olduğu incelenecektir. Seçmenler oy verme davranışında bulunurken, bu davranışa etki eden, etnik ve demografik özelliklerle sosyoekonomik faktörlerin seçmene sağlayacağı getiriler veya götürülerin neler olduğunu düşünerek oyunu kullandığı görülmektedir. Buradan hareketle de Demografik yapının oy verme davranışı üzerinde etkisini bu etkininde seçmen beklentisini ne yönde etkilediğini belirleme amacı güdülmüştür. Bu etkiyi belirlemek amacıyla, Seçmen davranışına dayalı yapılan bilimsel çalışmalar,“sosyolojik yaklaşım”,“Sosyopsikolojik yaklaşım”ve“Ekonomik yaklaşım”ile beraber olmak üzere üç temel başlık altında incelenmiştir ve açıklanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda ise şu bulgulara ulaşılmıştır; 1- Seçmenlerin yapmış olduğu davranışlar sonucunda umdukları beklentileri büyük oranda gerçekleşmediği ve seçim sonrası beklenilen gerçekliğe ulaşılamadığı görülmüştür. 2- Seçmen davranışı üzerine önemli bir yere sahip olan ekonomik politikalar, seçmen davranışı ve beklentileri üzerinde önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür. 3- Cinsiyet bazında ise kadın ve erkek seçmenlerin arasında beklentilerin farklılaştığı görülmüştür. 4- Yaş grupları arasında ise seçmen davranışlarından hareketle beklentilerin değişkenlik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our work, we will examine how socio-demographics influence voter behavior. Individuals are brought to choose the socio-economic situation with ethnic and demographic characteristics on their voting behavior, and the voters cast their votes on what they are taking. The effect of demographic structure on voting behavior is to determine how it influences voter expectation in this effect. In order to determine this effect, scientific studies based on voter behavior have been examined and explained under three main headings as“sociological approach”,“socio-psychological approach”and“economic approach”. As a result of this study, the following findings were reached; 1- It can be said that the voters did not realize their expectation as a result of the behaviors they had done and the reality after the election could not be reached. 2- It has been seen that economic policies, which have an important role in voter behavior, have a significant effect on voter behavior and expectations. 3- On the gender basis, expectations among male and female voters differed. 4- Among the age groups, expectations were seen to vary with the movements of voter behavior. KeyWords:Voters' Expectations, CulturalFactors, ReligiousFactors, VoterPreferences, VoterBehaviorModels.