İnşaat yap-sat sektöründe faaliyet gösteren firmaların kredilendirilme süreci ve kredi tahsis modelleri üzerinde bir araştırma, Trabzon örneği
A research on the process of crediting and credit allocation models on the firms operating on build and sell sector, in Trabzon province
- Tez No: 451840
- Danışmanlar: PROF. DR. KAPTAN KAPTANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Banka, İnşaat Yap-sat, Kredi, Swot Analizi, Proje Finansmanı, Bank, Buy Doing Construction, Credit, SWOT Analysis, Project Financing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gelişmekte olan ekonomilerde inşaat yap-sat sektörünün, gelişime ve büyümeye olan katkısının çok önemli olduğu bilinmektedir. İnşaat yap-sat sektörü, fonladığı yüzlerce meslek dalını ve çok sayıda alt sektörü harekete geçirme özelliğine sahiptir. İnşaat yap-sat sektörünün durağanlaştığı dönemlerde, işsizliğin arttığı, enerji ve akaryakıt, demir-çelik, çimento, cam, ağaç ürünleri ve mobilya, kimya, plastik, makina, motor, bankacılık, sigortacılık, teknik müşavirlik vb. bir çok sektörde krizin başlaması kaçınılmaz olmaktadır. Ekonomik gelişim sürecinde lokomotif olma özelliğine sahip inşaat yap-sat sektörünün doğru şekilde kredilendirilmesine, fon yönetiminin etkin ve verimli bir şekilde yapılmasına katkı sağlamayı amaçlayan çalışmamızda; inşaat yap-sat sektörüne en az maliyetle fon temini sağlayan ve aynı zamanda konut satın alma potansiyeline sahip bireylere güven ve finansal kolaylıklar saylayan proje finansmanı modeli araştırılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, inşaat yap-sat firmalarının sıklıkla kullandıkları bir fon yöntemi olan banka kredisinin tanımı, işlevleri, unsurları, kredi süreci ve sınıflandırılmasına yer verilmektedir. İkinci bölümde, inşaat yap-sat firmaları sınıflandırılmış, sektörün SWOT analizi yapılmış, yap-sat firmalarında kredi ihtiyacının oluşumu, bankaların inşaat yap-sat firmasına kredi tahsisinde dikkat ettikleri noktalar, yaşanan zorluklar belirtilmektedir. Ayrıca bu bölümde, yap-sat sektörünün sat-yap sektörüne dönüşümü aktarılmaktadır. Üçüncü bölümde, inşaat yap-sat sektöründe faaliyet gösteren firmaların, sektörü fonlayan bankaların ve konut satın alma potansiyeline sahip tüketicilerin karşılaştıkları risklere yer verilmektedir.Bu bölümde inşaat yap-sat firmalarına bankalar tarafından sunulan kredi modelleri, yap-sat firmalarının ilişki içinde olduğu belediyeler ve yapı denetim firmalarıile ilişkileri ayrıca aktarılmaktadır. Bankaların, inşaat yap-sat firmalarına sunduğu finansman modelleri içinde, proje finansmanı modelinin özellikleri aktarılarak, yap-sat sektörüne sağladığı avantajlar ve tüketici üzerindeki olumlu yansımalarına da yer verilmektedir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde, Trabzon'da faaliyet gösteren inşaat yap-sat firmalarının sermaye yapıları, eğitim düzeyleri ve mesleki yeterlilikleri, müşteri memnuniyetine verdikleri önem, satış güçleri, sorumlulukları ve yaşadıkları sorunlar araştırılmıştır. Diğer taraftan Trabzon'da yaşayan ve konut satın alma potansiyeline sahip tüketicilerin beklentileri üzerine yapılan araştırma sonucunda; aile gelir düzeyi ile orantılı olarak konut satın alma düşüncesinin her zaman mevcut olduğu, kira giderinden kurtulmak ve yatırım yapmak için konut satın alma eğiliminin arttığı gözlenmiştir. Nüfus artışı ile orantılı olarak artış gösteren konut ihtiyacı, çarpık kentleşme sorununun çözümüne yönelik oluşturulan kentsel dönüşüm projeleri dikkate alındığında, inşaat yap-sat sektöründe iş hacminin arttığı görülmektedir. Çalışmamız neticesinde inşaat yap-sat sektöründe faaliyet gösteren firmaların proje finansmanı modeli ile fonlandırılmasının, firmaların finansman giderlerini minimize ettiği, tüketici üzerinde güven oluşturduğu ve firmaların satış gücünü artırdığı bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In developing economies, it is known that the build-and-sales sector's contribution to development and growth is very important. The built-and-sale sector has the ability to prompt hundreds of professions and many sub-sectors that it funds. When the construction-sales industry is stationary, it is inevitable that the crisis will begin in many sectors such as banking, insurance, technical consultancy, the suppliers of iron and steel, cement, glass, wood products and furniture, chemicals, plastics, machinery, engines and etc. In our work which aims to provide credit for the construction and sales sector which has the locomotive feature in the economic development process and to contribute to the effective and efficient management of the fund management; The project financing model, which considers the trust and financial facilities of the individuals who have the funding source at the lowest cost to the construction-and-sales sector at the same time and which has the potential to purchase the housing at the same time, was searched. In the first part of our work, it is included the definition, functions, elements, credit process and classification of bank credits, which are frequently used by construction companies. In the second part, construction contractors are classified, SWOT analysis of the sector is made; the formation of credit needs in build-sell companies, points that banks pay attention to when allocating credit to construction companies , and the difficulties faced are mentioned. The third section presents the risks faced by firms operating in the construction-and-building sector, banks funding the sector, and consumers having the residential buying potential. In this section, the credit models offered by the banks to the builders and contractors, the municipalities in which the builders are related and the relations with the construction supervisors are also reported. The characteristics of the project financing model are transferred within the financing models presented by the banks to the builders, and the advantages provided to the build-sell sector and the positive reflection on the consumer are also included. In the fourth part of our study, the capital structures of construction companies operating in Trabzon, their educational levels and vocational sufficiency, the importance that they give to costumer satisfaction, their sale power, their responsibilities and the problems they are experiencing were researched. Considering the housing needs and the urban transformation projects aimed at solving the problem of skewed urbanization, which are increasing in proportion to the population increase, it is seen that the work volume in the build-and-sale sector is increased. As a result of our study, it has been found that the companies operating in the build-and-sales sector are funded with the project financing model, that firms minimize financial costs, build confidence in the consumers and increase the sales power of the companies.