Buhârî'nin bab başlıklarıyla ilgili çalışmalar ve bab başlıklarındaki kendi ifadelerinin değerlendirilmesi
Studies on Bukhārī's chapter headings and evaluation of his own expressions in them
- Tez No: 451844
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bab başlığı, el-Câmi'u's-sahîh, Buhârî, Chapter heading, al-Jāmi' as-Sahīh, Bukhārī
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Konu esaslı sisteme göre telif edilen el-Câmi'u's-sahîh'te yer alan bab başlıklarının müellifin şahsî kanaatlerine kaynaklık ettiği bilinmektedir. Bu durum sadece bab başlıklarını esas alan çalışmaların yapılmasına ve hadis edebiyatı içerisinde ayrı bir literatürün doğmasına sebep olmuştur. Bab başlıklarına bakıldığında hepsinin aynı özellikte ve muhtevada olmadıkları, oluşturulurken birtakım farklılıkların gözetildiği de anlaşılmaktadır. Müellif ise tercih ettiği bu bab başlıklarında bazen kanaatlerini açıkça, bazen de dolaylı yoldan göstermeye gayret etmektedir. Çalışmanın ana konusunu el-Câmi'u's-sahîh'in bab başlıkları meydana getirmektedir. Burada bab başlıkları üzerine kaleme alınan eserler tanıtılacak, başlıkların genel özellikleri ve oluşturulmalarındaki farklılıklar da gösterilecektir. Asıl hedef ise bizzat müellife ait olan ifadelerin bab başlıklarında ne oranda bulunduğunu tespit etmek ve meseleler hakkındaki kanaatlerini göstermek olacaktır.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that the chapter headings of al-Jāmi' as-Sahīh which is arranged according to subjects are sources for the writer's own interpretations. This has lead to studies on the chapter headings and a separate literature within the hadīth literature to arise. When considered these chapter headings, it comes out that not all of them have the same features and content but certain varieties have been taken in consideration while being composed. The writer makes an effort to express his own opinions in the chapter headings he preferred either in a direct or indirect manner. The main subject of this study is the chapter headings of al-Jāmi' as-Sahīh. In this regard, the study aims to introduce the studies carried on these headings and reveal the general features of them and the varieties taken into regard during their formation while the primary objective is to ascertain at what rate are the writer's own expressions in the headings and present what his individual opinions on the subjects are.