Ermenistan'da yaşayan Ermeni üniversite öğrencilerin ve akademisyenlerin Türkiye'nin Avrupa birliği üyeliğine ilişkin algısı
The perception of Armenian university students and academics who are living in Armenia on the European Union membership of Turkey
  1. Tez No: 451894
  2. Yazar: ÖZGE BOZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NAZMİ ÜSTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Ermeni kimlikleri, 1915 olayları, Türkiye- Ermenistan ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, karşılıklı algı, politik psikoloji, uzlaşma, Turkish and Armenian identities, 1915 incidents, Turkey- Armenia relations, Turkey-EU relations, inter-group perceptions, political psychology, reconciliation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Türk ve Ermeni kimliklerinin arasındaki karşılıklı algılar Türkiye- Ermenistan arasındaki ilişkilerden ayrı düşünülmesi mümkün olmayan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Diaspora Ermenilerinin ve Ermenistan'da yaşayan Ermenilerin ayrı coğrafyalarda yaşamalarına rağmen üzerinde uzlaştıkları en önemli konu, Ermeni kimliğinin en büyük trajedisi olan“soykırım”iken, aynı mesele Türk kimliğinin literatüründe“tehcir”olarak karşımıza çıkmaktadır. Ermeni ve Türk kimliklerinin karşılıklı algılarında önemli bir belirleyiciliğe sahip olan 1915 olayları, birbirini tanıma ve etkileşimde bulunma fırsatlarından yoksun olan bu iki halkın önyargılar üretmesine ve bu önyargılarla algı mekanizmalarını şekillendirmelerine sebep olmaktadır. Kimliklerin oluşmasında etkili olan önyargıların kırılabilmesi, şekillenmesi ve hatta değiştirilebilmesi, toplumların algılarını özümsemek ve iyi anlayabilmek ile mümkündür. Bu anlamda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi doğrultusunda adımlar atabilmek için karşılıklı algıların anlaşılarak, karşılıklı anlayış çerçevesinde bir yol haritasının belirlenmesi oldukça önemlidir. Peki Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşememesi, Türkiye- Ermenistan sınırının kapalı olması, Ermeni kimliğinin“soykırımı”tanıtma faaliyetlerinin Türkiye'nin teziyle tamamen ters düşmesi ve tüm bu konuların Türkiye'nin AB üyeliği sürecine etkisi Ermeni üniversite öğrencileri ve akademisyenleri tarafından nasıl yorumlanmaktadır? Bu tez çalışmasında Ermeni üniversite öğrencilerinin, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin algılarının bir değerlendirmesi yapılacaktır. Toplam 444 kişi olmak üzere Erivan'da yaşayan üniversite öğrencileri ve akademisyenlerinin algıları üzerine gerçekleştirilen anket çalışması, tüm Ermenistan halkının algılarını kanıtlama iddiasında değildir. Türkiye hakkında yöneltilecek sorularla hedef kitlenin Türk toplumu ve Türkiye hakkındaki olumlu ve olumsuz anlamdaki algılarına ulaşmak, yeni nesil hakkında gerçek verilere erişmek, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin genel tutumlarının olumsuz olduğu tahmin edilen bu hedef kitlenin tutumlarının niçin olumsuz olduğunun anlaşılması ve kafalarında çizmiş oldukları Türk resminin analiz edilmesi bu çalışmanın ana amacıdır. Türk-Ermeni ilişkilerinin çözümlemesi yapılırken, gözardı edilmemesi gereken en önemli unsurlardan biri psiko-politik hassasiyetlerdir. Bu hassasiyetlerin göz önünde bulundurulması ve anlaşılması ise yapılacak algı çalışmaları ile mümkündür. Bu anlamda yapılacak bilimsel çalışmaların arttırılması ve Ermeni halkının ya da Ermenistan'da seçilmiş belirli kitlelerin algılarının analiz edilmesi, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşebilmesi için önemli rol oynayan uzlaşma kültürü kapsamında faydalı bir zemin oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The perceptions regarding Turkish and Armenian identities stand out as elements that are not possible to separate from Turkish-Armenian relations. The most significant issue on which the diaspora Armenians and the Armenians living in Armenia agree is the biggest tragedy of the Armenian identity, defined by them as“genocide”, in Turkish literature, however, defined as“relocation”. The 1915 incidents, as a significant determinant in perceptions of Turks and Armenians regarding each other's identities, leads to production of prejudices for the two peoples that lack the means to meet and know each other. It is quite important to set a roadmap through comprehending inter-group perceptions and mutual understanding to shatter the prejudices that are influential in formation of identities. So, how are Armenian university students and academics interpret the failure to normalize Turkish-Armenian relations, the fact that Turkey-Armenia border is closed, their efforts for recognition of“Armenian genocide”that contradict with Turkey's arguments and all of these issue's effects on Turkey's EU member candidacy? In this thesis, Armenian university student's perceptions on Turkey's possible EU membership are evaluated. The surveys participated by academics and university students living in Yerevan does not claim to reflect perceptions of all people of Armenia. The main purpose of this thesis is to reach positive and negative perceptions on Turkey, find out data about the young generation in Armenia and to analyse why the target group's attitude on Turkey's EU membership is negative, as it was predicted to be in general. While analysing Turkish-Armenian relations, one of the most important factors that should not be disregarded is psycho-political sensitivities. To take these sensitivities into account and understand them is possible only through studies on inter-group perceptions. In this respect, more scientific studies on these issues and analyses on perceptions of Armenian people or selected groups in Armenia will constitute a useful ground in forming a culture of reconciliation to normalize relations between Turkey and Armenia.