Green performance criteria and sustainable port concept: A comparative analysis
Yeşil performans kriterleri ve sürdürülebilir liman kavramı: Karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 451895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ KULEYİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Liman, Yeşil Liman, Yeşil Liman Performans Göstergeleri, Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Yeşil Liman Sertifikası, Sustainable Port, Green Port, Green Port Performance Criteria, Analytic Hierarchy Process, Green Port Certificate
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüz limanları, lojistik merkezler olarak dünya ticaretine yön vermektedir. Limanlardaki yüksek hacimli yük transferleri ve yoğun elleçleme operasyonları, çevresel kirliliği de beraberinde getirmektedir. İşte bu noktada, 'yeşil liman' kavramı çevre dostu ve sürdürülebilir tüm yaklaşımları içine alacak şekilde, limanların çevresel etkilerini azaltmak üzere ortaya çıkmıştır. Bir limanın 'yeşil liman' statüsüne kavuşması 'yeşil liman performans kriterleri'ni yerine getirmesiyle mümkündür. Bu çalışmada, seçilen iki Türk limanının 'yeşil liman performans kriterleri'ne karşı öncelik algısı ölçülmüştür. Bu ölçüm, Analitik Hiyerarşi Yöntemi yardımıyla, örneklemi oluşturan iki limanın yöneticilerine anket çalışması uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizleri sonucunda bazı algısal farklılıklar gözlenmekle birlikte, temelde 'sıvı kirliliği yönetimi' ana kriterler arasında ön plana çıkmıştır. Bu çalışmayla, tüm Türkiye'deki liman yöneticilerine bu çalışmanın uygulanabileceği ve bu sayede Türk limanlarının 'yeşil liman performans kriterleri'ne karşı algısı ölçülerek Türkiye için bir 'yeşil liman politikası' oluşturulabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's ports as logistic centres, have dominated world trade. High volume cargo transfers and intensive handling operations in ports, have brought along environmental pollution. At this point, 'green port' concept as so involving the whole environmentally friendly and sustainable approaches, has risen to the surface in order to reduce environmental negative effects of the ports. Gaining 'green port' statute of a port is possible when a port has carried out 'green port performance criteria'. In this study, priority perception of selected two Turkish ports on 'green port performance criteria', has been measured. This measuring has been carried out thereby implementing questionnaire study to managers of two ports constitute sample, by the help of Analytic Hierarchy Proses. In consequence of analyses, although some perceptual differences have been observed, essentially 'liquid pollution management' has come into prominence among key criteria. With this study, it is revealed that this study has ability to be implemented to managers of the whole Turkish ports, thus Turkey's own 'green port policy' may be created thereby measuring 'green port performance criteria' perception of Turkish ports.