The lead-lag relationship between the equity market and the derivatives market: Evidence from Borsa İstanbul
Spot ve türev piyasalar arasındaki öncül-ardıl ilişkisi: Borsa İstanbul örneği
  1. Tez No: 451898
  2. Yazar: NİHAN KÜSÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR EVRİM MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Futures, Options, BIST-30, VIOP, Lead-Lag Relationship
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma Borsa İstanbul' da (BIST) işlem gören spot ve türev piyasalar arasındaki öncül-ardıl ilişkisini araştırmaktadır. Spot piyasayı BIST-30 endeksi, türev piyasayı ise BIST-30 endeksine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri temsil etmektedir. İlişkinin varlığı öncelikle eş-bütünleşme testleri ile tespit edilmiş, sonrasında Granger nedensellik testleri ile ilişkinin yönü araştırılmıştır. Son aşamada değişkenlerin varyanslarındaki değişimlerin kaynakları varyans ayrıştırması tekniği ile saptanmıştır. BIST-30 endeksi ile ilgili vadeli işlem sözleşmeleri arasındaki eş-bütünleşme analizinde Ocak 2010 ile Aralık 2015 arasındaki haftalık veri kullanılmıştır. Opsiyon sözleşmeleri Borsa İstanbul' da 2013 yılında işlem görmeye başladığı için, BIST-30 endeksine dayalı opsiyon sözleşmeleri ile BIST-30 endeksi ayrıca BIST-30 endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri arasındaki eş-bütünleşme analizinde Ocak 2013 ile Aralık 2015 dönemindeki haftalık veri kullanılmıştır. Granger nedensellik testinde ise, üç piyasa arasındaki ilişkinin yönünün tespiti için Ocak 2013 ile Aralık 2015 dönemindeki günlük veri kullanılmıştır. Analizler sonucunda üç piyasanın eş-bütünleşik olduğu tespit edilmiştir. Ancak spot ve vadeli işlem piyasaları arasındaki ilişkinin öncül-ardıl ilişkisi değil, iki yönlü nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Spot ve vadeli piyasa arasındaki iki yönlü bilgi akışında spot piyasadan vadeli piyasaya olan etkinin, vadeli piyasadan spot piyasaya olan etkiden daha güçlü olduğu görülmüştür. Diğer yandan opsiyon piyasasından diğer iki piyasaya tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu ancak bu etkinin çok zayıf olduğunu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the lead-lag relationship between spot and derivatives markets that are being traded in Borsa Istanbul (BIST). Spot market is represented by BIST-30 Index and derivatives market is represented by futures and options contracts based on BIST-30 Index. Firstly, presence of the relationship is determined through co-integration tests, after then way of the relationship is investigated with Granger causality tests. Finally, the factors of the variances of the variables are determined by variance decomposition analysis. In co-integration analysis between BIST-30 Index and its' futures contracts, weekly data for the period between January 2010 and December 2015 is used. While the options contracts have begun to be traded in BIST since the beginning of 2013, weekly data for the period between January 2013 and December 2015 is used in co-integration analysis among the options contracts written on BIST-30 Index, BIST-30 Index and futures contracts written on BIST-30 Index. In Granger causality test, daily data for the period between January 2013 and December 2015 is used, in order to detect the way of the relationship among these three markets. The results of the analysis show that three respective markets are co-integrated with each other. However, there is not lead-lag relationship between spot and futures markets; instead there is two-way causality between them. In terms of information flow between markets, the effect from spot market to futures market is stronger than the effect from futures market to spot market.