Heidegger'in 'Dasein' kavramının varlık ve düşünme bağlamında bir incelenmesi
An examination of heidegger's concept of 'Dasein' in the context of being and thinking
  1. Tez No: 451899
  2. Yazar: ÖZGE NUR USTAGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık, Düşünme, İnsan, Özne-nesne dikatomisi, Dasein, Ekstatik, Being, Thinking, Human being, The dichotomy of subject-object, Dasein, Ecstatic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez Martin Heidegger'in düşüncesinde“varlık”,“düşünme”ve“insan”kavramları arasındaki ilişkileri göstermeyi amaçlar. Heidegger'in başlıca kaygısı insanın varlık sorusunu ihmal ederek özne ya da varolanların efendisi olarak anlaşıldığı geleneksel felsefeyi aşmaktır. Tezin başlangıcından sonuna kadar şu tartışılır: eserleri boyunca Heidegger varlığı ve kökensel düşünmeyi unutan Batı metafiziğinin öznellik ve nesnellik yaklaşımlarını nasıl yarattığını kanıtlamaya odaklanır. Heidegger'e göre öznellik ve nesnelliğin zirveye ulaştığı modern çağda insanın yurtsuzluğuyla başa çıkmanın tek yolu varlığı düşünmektir. Tezin ilk bölümü insanın Batı metafiziğinde önemli yere sahip üç filozof olan Platon, Descartes ve Nietzsche'nin varlık ve düşünme anlayışlarına dayanarak nasıl özneye dönüştürüldüğünü göstermeyi hedefler. İkinci bölümde Heidegger'in başyapıtı Varlık ve Zaman'da insan varoluşu anlamına gelen Dasein ve Hümanizm Üzerine Mektup'ta ekstatik olarak insan araştırılmaya çalışılır. Heidegger düşüncesinde bu iki yapıt aracılığıyla unutulan varlık ile insan arasındaki bağ açığa çıkartılır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to show the relations between the concepts of“Being”,“thinking”and“human”in Martin Heidegger's ideas. Heidegger's main concern is to overcome traditional metaphysics in which human being is understood as subject or as the master of beings by neglecting the question of Being. From the beginning to the end of the thesis it is argued that throughout his works Heidegger focuses on to demonstrate how western philosophy which forgets“Being”and“original thinking”creates the attitudes of subjectivity and objectivity. For Heidegger, one of the way to cope with homelessness of human being in the modern age in which subjectivity in parallel with objectivity peaks is to think Being. The first section of the thesis intends to exhibit how human being is transformed into subject by Being and thinking understanding of three philosophers - Plato, Descartes and Nietzsche - who have a significant role in western metaphysics. In the second section, Dasein that means human being in Heidegger's masterpiece Being and Time and human being as ecstatic in his“Letter on Humanism”are tried to be explored. Relation between forgotten Being and human being is disclosure by these two work.