Corporate social responsibility in Turkish maritime industry: A research on shipowning businesses
Türk denizcilik sektöründe kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları: Gemi sahibi işletmeler üzerine bir araştırma
- Tez No: 451904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİMEN KARATAŞ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paydaş Yönetimi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Sürdürülebilirlik, Gemi Sahibi İşletmeler, Sosyal Sorumluluk Raporlaması, Stakeholder Management, Corporate Social Responsibility, Sustainability, Shipowning Companies, Social Responsibility Reporting
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Denizcilik sektörünün yükselen önemi ve gelişimi deniz taşımacılığı yapan şirketlerin kurumsallığını artırmasını zorunlu hale getirmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk bunun için önemli bir adımdır. Sosyal sorumluluk ve sürdürebilirliğin önemi gün be gün artarken Denizcilik sektörü bu konulara daha da dahil olmalıdır. Son yıllarda literatürde kurumsal sosyal sorumlulukla ilgili çokça çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların bir kısmı denizcilikle de alakalıdır. Fakat Türk Denizcilik Sektörüyle ilgili olanların sayısı hayli azdır. Bu çalışma, Türkiye'deki gemi sahibi işletmelerde kurumsal sosyal sorumluluğu inceleyen literatürdeki ilk çalışma olarak bir boşluğu dolduracaktır. Çalışmanın örneklemi olarak Türkiye'deki dökme yük taşımacılığı yapan armatörlerin incelendiği araştırmada kurumların çalışan sayısı, gemi sayıları, filo kapasiteleri, sahip oldukları gemilerin bayrakları ve soruları yanıtlayan yöneticilerin sektör tecrübeleri vb. bilgiler baz alınarak hipotezler oluşturulmuştur. Maignan ve Ferrell'in (2000)“Kurumsal Vatandaşlık Ölçeği”kullanılarak şirket yöneticilerinin kurumsal sosyal sorumluluk algıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rising importance and growth of maritime industry makes necessary for shipping companies to become more institutional ones. Corporate social responsibility is an important step for this institutionalism. Maritime industry should get more involved with the social responsibility and sustainability topics while the importance of these concepts is rising day by day. There are many studies in literature related to corporate social responsibility especially in the recent years. Besides, some of them are related to shipping. But there are only a few studies focusing on Turkish Maritime Industry. This study will fill a gap in the literature by becoming the first study about corporate social responsibility in shipowning companies in Turkey. The research sample includes the shipowning companies that carry bulk cargoes in Turkey. Hypotheses were constructed based on the information such as number of employees, number of vessels, fleet capacities, flags choice of companies, and sector experience of managers who answered questions. The Corporate Citizenship Scale of Maignan and Ferrell (2000) was used to examine the corporate social responsibility perceptions of company managers.