Yedek parça tedariğinde kullanılabilecek talep tahmini yöntemlerinin incelenmesi: Bir işletme uygulaması
The analysis of demand forecasting methods to be used in the supply of replacement parts: A business application
- Tez No: 451903
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stock Management, ABC Analysis, Demand Forecasting, Time Series
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüzde işletmelerin artan rekabet koşullarında hayatta kalabilmeleri ve rakip firmalara göre bir adım öne geçebilmeleri için kar oranlarını en yüksek seviyeye çıkarmaları gerekmektedir. İşletme varlıklarının çok önemli bir boyutunu oluşturan stokların yönetimi tek başına konunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Stok yönetim yaklaşımlarında sadece stokların yönetimi yetersiz kalmakta, işletmelerin mevcut yıl içinde hangi malzemeden ne kadar ihtiyaç duyacağı, bunu nasıl tedarik edeceği ve ne kadar süreyle nerede depolayacağı gibi soruların da cevabının bilinmesi gerekmektedir. Bununla birlikte işletmenin yıllık ihtiyaç duyacağı malzemelerin ve tedarik plan kararlarını personel yorumuna bırakmak yerine, sayısal verilere dayalı olarak tespit edilmesi işletmeler açısından devamlılığın sağlanması aşamasında da faydalı olmaktadır. Bu çalışmada amaçlanan işletmelerin stok yönetim ihtiyacının tedarik planlamaları ile başlatılması ve gelecek yıl planlamaları için talep tahmin yöntemleri kullanılarak en az hata ile maksimum stok karlılığını sağlayacak yöntemlerin tespit edilmesini hedeflemektedir. Literatür araştırması aşamasında uygulama kısmında ihtiyaç duyulacağı detayda Stok Yönetimi, ABC Analizi ve Tahmin Yöntemleri gibi konulara değinilecektir. Bu konuların her birinin ayrı ayrı bir bölüm olmaları, çok detaylı olmaları ve başlı başına incelme konuları olmalarına rağmen, bu tez çalışmasında; tedarik zinciri yönetimi bakış açısıyla, tedarik zincirinin bütünleştirici yapısı gereği ve zincirin temel halkalarını oluşturmaları sebebiyle bir bütün olarak incelenmektedir. Anahtar Kelime: Stok Yönetimi, ABC Analizi, Talep Tahmini, Zaman Serileri.
Özet (Çeviri)
At the present time the companies must maximize their profit rates in order to exist in their increasing competition conditions and to go one step further comparing to other rival companies. Stock management which is forming the most important dimension of business assets shows on its own how important the issue is. Approaches in stock management only the management of stock is inadequate, the answers of questions like how much the company will need for which material and how it will supply them, how long and where the company will store them must be known. In addition to this, instead of leaving the materials that the company will need annually and the supply plan decisions to the staff review to the knowledge and skills at staff, identification of them based on numeric data is beneficial at the stage of maintenance of continuity. The aim of the study is the companies' stock management needs being started with supply plan and the identification of the methods that will provide the maximum stock profitably with the least fault. At the stage of literature research, at the detail needed in application part. Stock management, ABC analysis and estimation methods will be mentioned. Although the subjects are separate parts, detailed and research subjects in itself. On this thesis work, from supply chain point of view, they are analyzed as a whole because of cohesive structure of supply chain and forming the basic rings of chain.