Kırgızistan pazarında Türk ürünlerine karşı tüketici satın alma eğilimlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, tekstil ve hazır giyim ürünleri sektöründe bir uygulama
Determining factors affecting consumer purchase against Turkey products in Kyrgyzstan markets, an empirical analysis on textile and confection
  1. Tez No: 451910
  2. Yazar: RUSTAM UMAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Satın Alma Eğilimleri, Güdülenme, Kırgızistan Pazar Yapısı, Hazır Giyim Sektörü, Consumer Behavior, Purchasing Trends, Motivation, Kyrgyzstan Market Structure, Confection Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Tüketim kültürünün yaygınlaştığı ve hayatımızda olmazsa olmaz konumundan dolayı tüketicilerin isteklerine göre hareket etmek, toplum çıkarlarını göz önünde bulundurmak ve buna göre mal ve hizmetler üreterek müşteri tatminini esas alan pazarlama anlayışının benimsenmesi günümüz işletmeleri için birer zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Yoğun rekabet koşullarında tüketici zevk ve tercihlerinin araştırılması, açıklığa kavuşturulması önem arz etmektedir. Bilindiği gibi, bir ekonomide toplam talep bireysel tüketici kararlarından oluşmaktadır ve bu aynı zamanda o ülkenin kalkınmasında etkili olan faktörler arasında görülmektedir. Dolayısıyla tüketici davranışları konusu sadece işletmeleri ilgilendiren bir konu olmaktan çıkmıştır ve ülkelerin de üzerinde durması gereken konular içerisinde yerini almıştır. Bu çalışmada, Kırgızistan Cumhuriyeti tüketicileri incelenmiştir. Çalışmanın yoğunlaştığı konu, Kırgızistan tüketicilerinin hazır giyim satın alımında tercihlerine etki eden faktörlerin ortaya çıkarılması, özellikle Türk mallarına karşı eğilimlerinin araştırılmasıdır. Uygulama ülkesi olarak Kırgızistan'ın seçilmesinin nedeni, son yıllarda belirgin bir şekilde artan tekstil ve hazır giyim sektörünün potansiyeline karşın bu ülkede pazarlama ve pazarlama konularıyla ilgili bilgilerin eksikliğidir. Türkiye'nin öncü sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim, ihracat potansiyeli yüksek bir sektördür. Her iki ülkenin çıkarları için, bu alanların araştırılması ve bilimsel temellere oturtulması amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında, tüketici davranışlarıyla ilgili temel teorik bilgiler verilmiştir. Tüketim, tüketici davranışı ve bunları etkileyen faktörler; satın alma ve karar süreci gibi konular incelenmiştir. İkinci bölümde hedef ülkemiz Kırgızistan incelenmiş; demografik, ekonomik ve pazar yapısı ele alınmıştır. Tekstil sektörü ve bu iki ülkenin bu alanda potansiyeli incelenmiştir. Son bölümde ise konuyla ilgili uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Act according to the wishes of consumers, consider the interests of community, adoption of consumer satisfaction by providing accordingly goods and services in the case of growing up consuption culture and majority in our lives has emerged as a necessity. It is important to clarify exploring consumer enjoyment and preferences in an intense competition enviroment. As it is known, consumer decisions create total demand in the economy and also it is shows as one of the factors of development of the country. That's why, consumer behavior is not important just for companies but also has an important position for policies of countries. In this study, the Kyrgyz Republic consumers were examined. So it is focused on uncovering the factors affecting on Kyrgyzstan consumer preferences in purchasing confection, specifically examining the trends toward Turkish goods. The lack of adequate information about marketing and marketing data despite the potential of significant increasing the garment industry in Kyrgyzstan is the main reason of selecting this country as an application area. Also textile and confection sector one of the leading sectors of Turkey and has high export potential. It started out to explore to be based on scientific basis for interests of both countries. In the first part of the study basic theoretical knowledge of consumer behavior is provided. Consumption, consumer behavior and related factors, the process of purchasing decisions were examined topics. In the second part it studied our target country Kyrgyzstan, demographic, economic and market structures are discussed. The textile and confection sector and the potential of the two countries in this area have been examined. The findings of empirical analysis is given on the last section.