I. Haçlı Seferi arefesinde Avrupa'nın sosyal yapısı (1050-1100)
Social structure of Europe in the First Crusade eve (1050-1100)
  1. Tez No: 451947
  2. Yazar: HAVVA SEBETCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İstila hareketleri, Feodal Yapı, Ortaçağ Avrupası, Kırsal-Kent Olgusu, Vassallık, Haçlı Seferi, Toprak-Ticaret İlişkisi, Toplum, İnvasions Movements, The Feudal Structure, Medieval Europe, Rural-City Event, Vassals, The Crusades, Soil-Trade Relations, Society
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kıta üzerinde yaşanan istila hareketleri, Avrupa'nın uzun süre siyasi istikrarsızlık yaşamasına neden oldu. Karanlık ve güvensizliğin egemen olduğu yüzyıllarda, aslında Avrupa insanı büyük bir değişim safhasına hazırlanıyordu. Roma İmparatorluğu'nun yıkılması, Avrupa'da küçük krallıkların kurulmasına ve feodal beylerin birbirleriyle toprak için rekabete girişmesine sebep oldu. Feodal toprak yapısı XI. yüzyılın ikinci yarısında yeni tekniklerin gelişmesiyle farklı işlev kazandı. Hiyerarşik bir sosyal yapı içinde olan toplum, vassallık yemini ile karşılıklı çıkar ilişkileri üzerine kuruluydu. XI. yüzyılda olumlu şartların getirdiği avantajlar ile ticaret canlandı ve yeni şehirler kurulmaya başlandı. Kırsal yaşam ile kentsel yaşam arasında her zaman toplumun lehine olacak ilişkiler vardı. Kentlerin büyümesi ve tarımın ilerlemesi ile birlikte hareket eden bir süreç gözüktü. Böylelikle iç pazar ekonomik gelişmeyi güvence altına alırken, aynı zamanda da insanlar arasında dayanışmayı da sağladı. Kilise kendi içerisinde reformlara tanıklık etti ve bu yüzyılda da ekonomik, dini, siyasi ve sosyal bakımdan yaptığı reformlar sayesinde odak noktası oldu. Özellikle de Batı Kilisesi evrensel bir güç olma peşindeydi. Kilise“Tanrı'nın Barışı”adıyla dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik durumlarına müdahale ediyordu. Tarımsal üretimdeki ilerlemenin olanak verdiği nüfus artışı ile Avrupa kıtası üzerine sığmayan insanlar dış dünyaya açılmaya başladılar. Kilise önderliğinde Avrupa, Doğu dünyasına Haçlı Seferi adıyla girdi. XI. yüzyılın Avrupası, kıta üzerinde yaşanan büyük çaplı toplumsal değişikliklere ve gelişmelere tanıklı etti.
Özet (Çeviri)
The inavision movements that took place on the continent lead to long term of political instability in Europe. In the century when darkness and in security took the hegemony, actually, the European man was getting ready for a new stage of changing. The collapse of the Roma Empire lead to the establishment of small kingdoms in Europe, and it made the feudal lords to start competition for lands with each other. In the second half of 11th century, with the development of technology, the feudal land structure took the different function. The society which was in hierarchical social structure was based on mutual relations with vassal soath. In the 11th century with the help of positive conditions, the trade alived and they began to build new cities. In between rural and urban life, there were always relations which were for the favor of society. It was the process moving with the growth of the cities and with the progress of agriculture that the internal market to safeguard development, same time ensure solidarity between people. The church testified some reforms inside itself and in the century with the help of economic, religious, political and social reforms that it made, it became the focal point. Especially the Western church was trying to be the universal power. The church, under the name of“Peace of the God”interfered the political, social and economic conditions of period. The progress in agricultural products which could allow population growth and people fit on the European Continent open up to the World. Europe which was under the leadership of the church entered into ,with the crusaders name,the eastern World. 11th century's the Europe witnessed major social changes lived on continent.