Tarih, teknik ve icra özellikleriyle kanun
Kanun wight its historical, technical and performing features
  1. Tez No: 45197
  2. Yazar: PINAR MUNZUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kanun, Kanun Metodlan, Kanun İcrakârlan, Telli ve Mızraplı Çalgılar, Kanun Yapımcıları. -m, Kanun, Kanun Methods, Kanun Players, Stringed and Plunked Instruments, Kanun Makers
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmamda; Türk müziği çalgılaritidan Kanun sazı, tarih, teknik ve icra özellikleriyle ele alınmış ve incelenmiştir. Bilgiler eldeki kaynakların titizlikle ince lenmesi sonucu analiz edildikten sonra, konuyla ilgili ortak noktalar saptanarak, hata lı ve eksik kalan yönleri tamamlayacak şekilde düzenlenmiştir. -ıı-Kanun'un bu özellikleriyle ilgili yazılmış ayrıntılı kaynakların olmaması sebebinden dolayı bu çalışma: Kanun sazıyla ilgilenenler için hazır kaynak teşkil etmesi ve ilerde Kanun Metodu yazılmak istendiğinde gerekli olan ön bilgileri ihtiva etmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, müzik bölümü öğrencileri, özellikle Kanun eğitimi öğrencileri için eski bir tarihi geçmişe ve engin melodi zenginliğine imkan veren ve Türk Müziği kültüründe özel bir yeri olan Kanun sazı ile ilgili geniş bilgiler sunmak ve bu bilgileri icra ederken nasıl kullanmaları gerektiği konusunda yol göstermek bu çalışmanın amaçlarındandır.
Özet (Çeviri)
The present study examines“Kanun”as one of the principal Turkish Classical Music Instruments with its historical, technical and performing features. Given that there has hardly been any comprehensive study on these features of Kanun, it is the purpose of this study to identify and examine them.This research provides necessary information for those who are interested in Kanun and also peresents prelimininary information for those who are to create new Kanun Methods. It is also the aim of the present study to provide students studying Kanun in Music departments with historical and technical information and general guidelines on how to use these information while performing.