Geri Dön

Kore Savaşı sürecinde siyasal halkla ilişkiler ve kamuoyu oluşturma

In the course of the Korean War, political public relations and setting public opinion

  1. Tez No: 358635
  2. Yazar: SERDAR ANALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA İLKAY İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 250

Özet

Türkiye'nin 25 Haziran 1950'de başlayan Kore Harbi'ne katılma kararı alması, siyasi ve askeri açıdan ülke tarihindeki önemli dönüm noktalarından biri olmuştur. Alınan bu karar ile Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk defa hem fiili olarak bir harbe katılmış hem de yurt dışına asker göndermiştir. İktidar, dönemin uluslararası siyasi konjonktürünün etkisi altında, belirlediği dış politika hedeflerine ulaşabilmek için bu kararı almıştır. Halkın herhangi bir şekilde görüşünü almadan bu kararı alan hükümet, sahip olduğu kamuoyu desteğini kaybetmemek için karar sonrasında çeşitli siyasi halkla ilişkiler strateji ve taktikleri uygulayarak hedeflediği doğrultuda kamuoyu oluşturmaya çalışmıştır. Bu çalışmanın amacı Kore Savaşı sürecinde iktidarın hedeflediği doğrultuda kamuoyu oluşturabilmek için uygulamaya koyduğu halkla ilişkiler çabalarını dönemin koşulları altında ortaya koyabilmektir. Araştırmada ayrıca uluslararası halkla ilişkiler bağlamında ABD'nin Türkiye'nin karar alma sürecine nasıl etki ettiği de incelenmiştir. Araştırmada örneklem olarak dönemin iktidarı ile bağlantılı bir şekilde hareket ettikleri tespit edilen gazeteler seçilmiştir. Elde edilen veriler birincil veriler olup, bir kısım radyo kayıtları dışında gazete taraması yöntemi ile elde edilmiştir. Ulaşılan veriler niteliksel metin analizi yöntemiyle irdelenmiştir. Araştırma konusunu desteklemek için bazı nicel veriler de kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dönemin iktidarı ile ilişki içinde olan gazeteler ve hükümetin kontrolü altında çalışan devlet radyosunun, belirli temaları devamlı olarak yayınlarıyla gündemde tutarak, alınan karar doğrultusunda kamuoyu oluşturmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Ayrıca hükümetin önde gelen politikacılarının da sahip oldukları siyasi liderlik özelliklerini kullanarak bu çabaları destekledikleri de belirlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Taking a decision of Turkey for participation in the Korean War, which outbroke in June 25, 1950, has been one of the major turning points in the history of the country in terms of the political and military perspective. Turkey with that decision taken, for the first time in the history of the Republic both participated in a de facto war and also sent troops abroad. The Government took such a decision under the influence of international political conjuncture in order to achieve his predetermined foreign policy objectives. The Government, taking that decision without having the public opinion, had tried to mold a public opinion to avoid losing public support after the decision by applying various political public relations strategy and tactics accordingly. The aim of this study is to put forward public relations efforts applied to mold a public opinion in terms of the Government targets under the circumstances of that period. In the research, how the USA affected the Turkey's decision making process was also investigated in the context of international public relations. In this study, as sample the newspapers, which were acting together with that period Government, were selected. The resulting data as the primary was obtained by scanning the newspapers except a proportion of radio records. Accessed data were analyzed with qualitative text analysis methods. Some quantitative data to support research topics have also been used. As a result of study it has been identified that newspapers acting together with government and state radio running under the control of the government, broadcasted repeatedly specific themes in accordance with the decision taken by in order to set public opinion. In addition, the government's leading politicians supported these efforts by using the characteristics of their own political leadership also identified.

Benzer Tezler

  1. Kore Savaşı ve Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması'na kabulündeki etkisi

    The Korean War and its impact on admission of Turkey to the North Atlantic Treaty

    MAHMUT GİRGİNER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Siyasal Bilimlerİstanbul Gedik Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞAKİR DİNÇŞAHİN

  2. Basının kamuoyu oluşumundaki etkisine bir örnek olay: Türkiye'nin NATO üyeliği süreci

    An example to the effect of press on the formation of public opinion: Turkey's NATO membership process

    AYLİN SEVİNKOŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    GazetecilikSelçuk Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÖLCÜ

  3. 'Vatan için ölmek': Türkiye'de şehit asker kültünün sosyo-politik inşası ve şehit aileleri dernekleri

    'Dying for the motherland': The socio-political construction of martyr soldier cult and martyr family associations in Turkey

    ŞAFAK AYKAÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinGalatasaray Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİROL CAYMAZ

  4. The Main dynamics of the united nations security council actions in the Korean and the gulf crises

    Başlık çevirisi yok

    ERHAN DOĞAN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    1994

    Uluslararası İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞULE KUT

  5. Gelişmekte olan ülkelerin dış borç sorunu ve Türkiye'nin dış borçları

    Başlık çevirisi yok

    MUSTAFA KARAGÖZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1992

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    Maliye Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ARİF NEMLİ