Serbest zaman aktivitesi olarak Gündoğmuş yöresinde oynanan oyunlar
The games which are played as a free time activity in Gündoğmuş
  1. Tez No: 452009
  2. Yazar: HASANALİ KAĞAN KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN TERCAN KAAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Serbest Zaman, Rekreasyon, Gündoğmuş, Game, Free time, Recreation, Gündoğmuş
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı Gündoğmuş yöresinde yöre halkının geçmişten bugüne devam eden serbest zaman aktivitelerinin tespit edilip incelenmesidir. Teknolojinin henüz günümüz kadar ilerlemediği dönemlerde insanlar zamanlarını geçirmek için çeşitli oyunlar ve aktiviteler geliştirmişlerdir. Bu oyun ve aktiviteler kendi kurallarıyla birlikte oluşmuştur. Bu oyunlar toplumun günlük yaşamda ihtiyacı olan becerilerin geliştirilmesinde en önemli eğitim aracı olarak bilinçli ya da sezgisel şekilde ortaya çıkmıştır. Türk Milletinin tarih boyunca bulunduğu her coğrafya ve zamanda eğitim, eğlence, sosyalleşme ve serbest zamanın değerlendirilmesi için çeşitli oyunlar ve etkinlikler yaptığı görülmüştür. Yapılan bu araştırma esnasında incelenen bir çok akademik çalışmada da bu durumun varlığı tespit edilmiş, serbest zamanın değerlendirilmesi esnasında oynanan oyunlar ve etkinliklerin arka planında bu durumu destekleyen bulgulara ulaşılmıştır. Bu çalışma nitel bir çalışma olup, saha çalışması esnasında kişilerle mülakat, görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmada objektif hareket edilip, oyunların içindeki yöresel terimler korunup yöre ağzı anlaşılabilir olmak adına korunmamıştır. Bu çalışma için yapılan literatür taramasında bir çok oyunun farklı yörelerde de oynandığı tespit edilmiş ve Gündoğmuş yöresi ile diğer yörelerde oynanan oyunlar arasında ki isim ve kural farklılıkları da belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify and analyze the ongoing free time activities from past to present of people in Gündoğmuş. People had developed various games and activities to spend time in old times when the technology was not progressed as today. These games and activities had come into existence with their own rules. These games, which are the most important training tools to improve skills needed in daily life, came up consciously or intuitively. We can see this when we compare the daily life of people and the form of playing games. It is seen that throughout the history the Turkish nation had various games and activities for educational purposes, for entertainment, for socialization and to spend some free time in every location and time it has been to. During the research, we have conducted, the existence of this situation is encountered in many academic studies analyzed. The evidence which supports this situation is reached at the background of the games played and activities done to spend free time. The study is qualitative and while doing the fieldwork the interview method is used. In this study, acting objectively, we protected regional terms used in the games but we didn't use the local language to be more intelligible. In addition to that, while doing the literature review for the research, it is found out that most of the games are played in other regions as well. So, we tried to specify the diversity of rules and the names between Gündoğmuş and other regions.