Fert yaşam memnuniyetini etkileyen faktörler: Bir meta analiz çalışması
The factors that affect individual life satisfaction: A meta analysis study
  1. Tez No: 452022
  2. Yazar: GÖZDE GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ANAFARTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Memnuniyeti, Ekonomik Faktörler, Sosyal Faktörler, Kişisel Faktörler, Örgütsel Faktörler, Meta-Analiz, Life Satisfaction, Economic Factors, Social Factors, Individual Factors, Organizational Factors, Meta-Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Karar vericilerin ve politika üreticilerin toplumu oluşturan bireyleri daha iyi anlaması, kararlarını ve politikalarını üretirken bireylerin beklenti, istek ve refahını göz önünde bulundurabilmeleri açısından yaşam memnuniyeti çalışmaları büyük bir öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı, sosyal, kişisel ekonomik ve örgütsel faktörlerin, bireyin yaşam memnuniyetine olan etkisini meta-analiz yöntemi ile değerlendirerek genel sonuçlar elde etmektir. Bu çalışmada yaşam memnuniyeti konusunu içeren araştırmalar, Akdeniz Üniversitesi Kütüphanesi'nin abone ve deneme kapsamında olan tüm veritabanlarında, 'yaşam memnuniyeti', 'yaşam kalitesi', 'yaşam doyumu' ve 'life satisfaction', 'quality of life' terimlerini kullanarak başlık, özet, anahtar kelimeler ve 1990-2016 yılları sınırlamasıyla elde edilmiştir. Bir meta- analiz çalışması için büyük sayılabilecek örneklem (Seksen bir çalışma ve 105 veri) kullanarak dört alanda yirmi bir farklı değişken ile yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkiyi incelemesi bu tez çalışmasının en önemli katkısıdır. Meta-analiz çalışması sonucunda, ekonomik faktörlerden gelir ile yaşam memnuniyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişki bulunurken, işsizlik ile anlamlı fakat negatif yönlü bir ilişki elde edilmiştir. Çalışma saatleri ile yaşam memnuniyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sosyal faktörlerden aile ile ilişkiler, okul ile ilişkiler ve güvenin yaşam memnuniyeti üzerinde güçlü etkiye sahip olması araştırmanın bir diğer bulgusudur. Sosyal destek ve çevre ile ilişkinin yaşam memnuniyeti üzerinde orta derecede, bağlılığın ise küçük bir etkisi mevcuttur. Kişisel faktörlerden nevrotiklik ve otonominin yaşam memnuniyeti üzerinde bir etkisi yoktur. Özsaygı ve mutluluğun yaşam memnuniyeti üzerinde orta etki büyüklüğüne, eğitim, sağlık ve dürüstlüğün küçük ve anlamlı etki büyüklüklerine sahip olduğu görülmüştür. Örgütsel faktörlerden iş stresi ve olumsuz duygulanım, yaşam memnuniyetini negatif olarak etkilemektedir. İş tatmini ve olumlu duygulanımın yaşam memnuniyeti üzerinde pozitif, duygusal tükenmişliğin ise negatif ve büyük bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Life satisfaction studies are essential for decision makers and policy to understand the people that constitutes the public and they regard people's desires. The aim of this study is to examine the effects of social, individual, economic and organizational factors on life satisfaction by means of meta-analysis. In this study, the papers that include the terms 'life satisfaction', 'quality of life', 'meta-analysis' are searched in the data base of Akdeniz University Library. The exploration covers the years between 1990-2016, and these terms are searched in title, summary and key words. The most important contribution of this study to literature is using the sample regarded as considerable (eighty one studies and 105 datas) in four field to explore the relationship between twenty one parameters and life satisfaction. As a result of meta-analysis study, there is a statistically significant and positive relationship between income and life satisfation. On the contrary, unemployment has negative but significant association with life satisfaction. A significant relationship between working hours and life satisfaction is not found in the results. As social factors, relationships with family and school and also trust have important effect size on life satisfaction. Attachment has a small effect size on life satisfaction. Neuroticism and autonomy do not have positive effect size, while self esteem and happiness factors have avarage effect and education, health and conscientiousness factors have small effect on life satisfaction. Among organizational factors, it is found that job stress and negative affect have negative effect but burnout factor also have an important effect size on life satisfaction. Job satisfaction and positive affect have positive effect on life satisfaction. p value is significant for all the groups' economic, individual, social and organizational factors so it can be said effect size is heterogen.