Yöneticilerin yetenek yönetimi yetkinliklerinin işten ayrılma niyeti ile ilişkisinde duygusal bağlılık, çalışmaya tutkunluk ve iş tatmininin aracılık etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The mediating effects of affective commitment, work engagement and job satisfaction on the relationship between managers' talent management competencies and intention to quit: A research on banking sector
- Tez No: 452023
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ANAFARTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Yetenek Yönetimi Yetkinlikleri, Çalışmaya Tutkunluk, Duygusal Bağlılık, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Bankacılık, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Talent Management, Talent Management Competencies, Work Engagement, Affective Commitment, Job Satisfaction, Intention to Quit, Banking, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin sahip olduğu yetenek yönetimi yetkinliklerinin, işgörenlerin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini ve bu ilişkide duygusal bağlılık, çalışmaya tutkunluk ve iş tatmini değişkenlerinin aracı rol üstlenip üstlenmediklerini araştırmaktır. Bu temel amaçla bağlantılı olarak ülkemizde faaliyet gösteren ve yetenek yönetimi uygulamaları ile öne çıkan bankaların, Antalya ilinde faaliyet gösteren şubelerinin yetenekli işgörenlerine yönelik nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Yetenek yönetimi uygulaması olan beş farklı bankanın Antalya ili genelindeki şubelerinden 376 yetenekli işgörenin katılımıyla yapılan araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde yapısal eşitlik modellemesinden yararlanılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesiyle gerçekleştirilen veri analizlerinin sonucu, banka yöneticilerinin sahip olduğu yetenek yönetimi yetkinliklerinin, kendilerine bağlı işgörenlerinin işten ayrılma niyeti üzerinde doğrudan anlamlı etkisinin olduğunu göstermiştir. İşgörenlerin duygusal bağlılıklarının ve iş tatminlerinin yöneticilerin yetenek yönetimi yetkinlikleri ile işgörenlerin işten ayrılma niyeti arasında aracı etkiye sahip olduğu da tespit edilmiştir. Ancak, çalışmaya tutkunluğun yöneticilerin yetenek yönetimi yetkinlikleri ile işgörenlerin işten ayrılma niyeti arasında aracılık etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında, yöneticilerin sahip olduğu yetenek yönetimi yetkinliklerinin, işgörenlerin duygusal bağlılıklarını, işgörenlerin çalışmaya tutkunluklarını ve işgörenlerin iş tatminini pozitif yönde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, araştırmada işgörenlerin duygusal bağlılıklarının ve iş tatminlerinin işten ayrılma niyetlerini doğrudan negatif yönde etkilediği tespit edilmiş ve fakat işgörenlerin çalışmaya tutkunluklarının işten ayrılma niyetleri üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın sadece bankacılık sektörü ve Antalya iliyle sınırlı tutulması bir kısıt oluşturmakla birlikte, günümüzde önemi gittikçe artma eğilimi gösteren yetenek yönetimi uygulamalarına ilişkin bu bulguların; gerek akademik alanyazın, gerekse başta bankacılık sektörü olmak üzere tüm sektörlerdeki uygulamacılar açısından önemli bir katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study is to do a research whether managers' talent management competencies have a mediator role on intention to quit and affective commitment, work engagement, job satisfaction variables. Due to that reason, a quantative research has been done towards the talented workers who work in Antalya branches of the prominent banks in talent management implementation. Structural equation modeling was used in this study to be able to test the hypotheses which were created with participation of 376 talented workers of Antalya branches of 5 banks which has talent management implementation. As a result of the data analysis using the structural equation modeling, the study has shown that talent management competencies that bank managers have a direct effect on workers' intention to quit. It was found that affective commitment and job satisfaction have a mediator role on the relationship between managers' talent management competencies and intention to quit. But, it was found that workers' work engagement does not have a mediator role on the relationship between managers' talent management competencies and intention to quit. Also, managers' talent management competencies affect workers' affective commitment, work engagement, and job satisfaction in a positive way. Beside, workers' affective commitment and job satisfaction have a negative effect on intention to quit. But, it was found that workers' work engagement does not have a meaningful effect on intention to quit in this study. Banking sector and Antalya province are limitations of this study. Yet, those findings about talent management implementations whose importance tend to increase have contributed a lot not only academic literature but also banking sector and other sectors' implementations.