Kişi-örgüt uyumu ile işe adanmışlık ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma
The relationship between person-organization fit and work engagement & organizational commitment: A study in healthcare sector.
- Tez No: 452021
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ANAFARTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişi-Örgüt Uyumu, İşe Adanmışlık, Örgütsel Bağlılık, Sağlık Sektörü, Person-Organization Fit, Work Engagement, Organizational Commitment, Healthcare Sector
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgütler yoğun bir rekabet ortamında faaliyet göstermekte ve faaliyetlerini en etkili şekilde yerine getirerek varlıklarını sürdürmeye gayret etmektedirler. Dolayısıyla rekabet ortamını fırsata çevirebilmede sahip oldukları insan kaynağının kendi amaçları ve hedefleri ile uyumlu olması önemli bir rol oynamaktadır. Örgütü ile uyumlu olan çalışanlar örgütlerine bağlılıklarını güçlendirirler ve işlerine kendilerini adarlar. Bu bağlamda mevcut araştırmada kişi-örgüt uyumu ile işe adanmışlık ve örgütsel bağlılık ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları ile yapılmıştır. Çalışmaya 400 sağlık çalışanı katılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anketleri analiz etmek için SPSS 22.0 ve LISREL 8.5 programlarından yararlanılmıştır. Çalışmanın amacına ulaşması adına, güvenilirlik ve geçerlilik analizi, tanımlayıcı istatistik, frekans analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t testi, korelasyon analizi, regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar kişi-örgüt uyumunun işe adanmışlık boyutlarını ve örgütsel bağlılık boyutlarını etkilediğini göstermektedir. Kişi-örgüt uyumu ile işe adanmışlık ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In todays world, most of the organizations operate in a highly competitive environment where existence or survival of the organization is largely depends on the effecient execution of all core activities. Therefore, human resources need to be more focused and compatible with organizations's objectives. Because it creates a competitive environment inside the organization which foster the learning & development opportunities for employess that expedite the work engagement and organizational commitments. All rightly compatible and commited employees empower the organization by engaging into their responsibilities and performing their task effeciently. The relationship between person-organization fit and work engagement & organizational commitment was the main focus of the research. This research work was conducted in the Akdeniz University Hospital where 400 hospital employees were participated as respondents. In this study I have used convenience sampling method and survey techniques for collection of information. SPSS 22.0 and LISREL 8.5 used to conduct data analysis part. Conducted different statistical analysis like: relability and validty analysis, descriptive statistics, frequency analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), independent sample t test, correlation analysis, regression analysis to test the research question. Finally the results indicate that the person-organization fit influences work engagement dimensions and organizational commitment dimensions. In this study it is also found that there have a positve relationship between person-organization fit and work engagement & organizational commitment.