Afrika'da yatırımın belirleyicileri: Sistem GMM kanıt
Determinants of nvestment in africa: Evidence from system GMM
  1. Tez No: 452028
  2. Yazar: CICERON VIGNON KANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım, Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi, Afrika Ülkeleri, Investment, Generalized Method of Moments, African Countries
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışmanın amacı 1970-2014 yılları arasında, elli ülke kapsamında, Afrika'daki yatırımın belirleyici faktörlerini panel veri teknikleri kullanarak incelemektir. Çalışmanın sonuçları yurtiçi yatırımda bir artış için finansal gelişmenin gerekli olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmada doğrudan yabancı yatırımın, resmi kalkınma yardımının, göçmen gönderilerinin (dövizi) ve kentleşmenin yatırım üzerinde pozitif bir etkisi olduğu da bulunmuştur. Bunun yanında yüksek yolsuzluk düzeyi yatırımı olumsuz etkilemektedir. Sonuçlar ayrıca, ticaret serbestliği gibi başka etkenlerin de yatırımı desteklediğini teyit etmektedir. Öte yandan, faiz oranları ve enflasyonun yatırım üzerinde negatif etkileri bulunmaktadır ve ayrıca dış borç seviyesi de özel yatırımı negatif olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the determinants of investment in Africa for a panel of fifty countries over the period 1970-2014 using panel estimation techniques. The empirical results indicate that financial development is necessary for an increase in domestic investment. In this study, it is also found that foreign direct investment, official development assistance, migrant's remittance have a positive impact on investment. The high level of corruption has negative effect on domestic investment. The results also confirm that other determinants of investment such as trade openness promote investment. On the otherhand, there are negative effects of interest rates and inflation on investment and the level of external debt also negatively impacts private investment.