Liquidity and capital risk in the context of financial risk management: A research on the publicly traded cement companies in Nigeria
Finansal risk yönetimi bağlamında likidite ve sermaye riski: Nijerya'da halka açık çimento şirketleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 697711
  2. Yazar: ABDULSALAM FAROUQ AMINU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal risk yönetimi, Likidite riski, Sermaye riski, Finansal piyasalar, Çimento endüstrisi, Nijerya Menkul Kıymetler Borsası, Financial risk management, Liquidity risk, Capital risk, Financial markets, Cement industries, Nigerian Stock Exchange
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Finansal risk yönetimi, bir şirketin gelecekte karşılaşma potansiyeline sahip olduğu finansal riskleri anlama ve yönetme sürecidir. Modern yaklaşımda riskleri birbirinden bağımsız olarak ele almak yerine bütüncül bir yönetim süreci önerilmektedir. Ancak risklerin yönetilebilmesi için finansal riskleri oluşturan bileşenlerin de belirlenmesi gerekmektedir. Likidite riski ve sermaye riski bu bileşenlerin en önemlileri arasında yer almakta ve önemli sabit kıymet yatırımı gerektiren sanayi işletmelerinde daha kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, bu tez endüstriyel şirketlerde bu risklerin yönetimine odaklanmaktadır. Araştırma, Afrika'nın en kalabalık ve en yüksek GSYİH'ya sahip ülkesi olan Nijerya'daki taş ve toprağa dayalı endüstrisindeki likidite ve sermaye risklerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın kapsamını Nijerya Menkul Kıymetler Borsası'nda (NSE) işlem gören çimento şirketleri oluşturmaktadır. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar Batı, Orta ve Güney Afrika'da bulunan birçok üretim tesisi ile sadece Nijerya ekonomisine değil, aynı zamanda bu ülkelerin ekonomilerine de katkı sağlamaktadır. Araştırmanın zaman periyodu 2011'den 2020'ye kadar olup, bu yönüyle Covid-19 salgınının yanı sıra 2008 krizi sonrası toparlanma sürecini de kapsamaktadır. İlgili yıllarda bazı firmaların verilerine ulaşılamadığı için dengesiz bir panel veri seti oluşturulmuştur. Araştırmada kullanılan tüm veriler, şirketlerin bağımsız denetlenmiş faaliyet raporlarından toplanmıştır. Araştırma bulguları, incelenen sektörde hem likidite riskinde hem de sermaye riskinde bir azalma eğilimine işaret etmektedir. Ancak bulgular, özellikle üç farklı parametre ile ölçülen likidite riski bağlamında, sektörde hala önemli risklerin olduğunu göstermektedir. Covid-19 pandemisinde sermaye riskinde artış olsa da şirketlerin bu risklerinin yönetilebilir düzeyde olduğu görülmektedir. Araştırmada incelenen sektör, pandemiden önemli ölçüde zarar gören hizmet sektörünün aksine hem faaliyetlerini hem de büyümesini sürdürmüştür. Araştırmanın ekonometrik analiz bölümünde, likidite ve sermaye risklerinin belirleyicileri araştırılmış ve bunların finansal performans üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Son olarak bu risklerin yönetilmesine yönelik öneriler ve sektörün geleceğine yönelik beklentiler de çalışmada sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial risk management is the process of understanding and managing financial risks that a company has the potential to face in the future. In the modern approach, a holistic management process is recommended instead of treating risks independently from each other. However, in order to manage the risks, the components that make up the financial risks must also be identified. Liquidity risk and capital risk are among the most important of these components, and they play a more critical role in industrial enterprises that require significant investment in fixed assets. In this context, this thesis focuses on the management of these risks in industrial companies. The research aims to analyse the liquidity and capital risks in the non-metallic mineral industry in Nigeria, which is the most populous country and has the highest GDP in Africa. The scope of the research consists of the cement companies listed on the Nigerian Stock Exchange (NSE). Companies operating in this industry contribute not only to the economy of Nigeria, but also to the economies of those countries with their many production facilities in West, Central and South Africa. The time period of the research is from 2011 to 2020, in this respect, it covers the recovery period after the 2008 crisis as well as during Covid-19 pandemic. Since the data of some companies could not be reached in the relevant years, an unbalanced panel data set was created. All data used in the study were collected from the audited annual reports of the companies. The research findings point to a trend towards a decrease in both liquidity and capital risk in the sector examined. However, the findings show that there are still significant risks in the industry, especially in the context of liquidity risk - which are measured by three different parameters. Although there is an increase in capital risk in the Covid-19 pandemic, it is seen that these risks of companies are at a manageable. The industry analysed in the research continued both its activities and growth, unlike the service sector, which suffered significantly in the pandemic. In the econometric analysis part of the research, the determinants of liquidity and capital risks were investigated and their effects on financial performance were emphasized. Finally, recommendations for managing these risks and expectations for the future of the sector are also presented in the thesis.