Ergenlerde internet bağımlılığının çeşitli değişkenlerle ilişkisi
Relationship between internet addiction and different variables in adolescents
- Tez No: 452073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TEKİNSAV SÜTCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Internet Addiction, Parent-adolescent Relationships, Difficulties in Emotion Regulation, Empathy, Emotional Expression, Internet Addiction, Parent-adolescent Relationships, Difficulties in Emotion Regulation, Empathy, Emotional Expression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın temel amaçlarından biri internet bağımlılığı riski bulunan ve bulunmayan ergenleri empati, duygu düzenleme, duyguları ifade etme ve anne-baba ilişkileri açısından karşılaştırmaktır. Çalışmanın bir diğer amacı ise empati, duygu düzenleme, duyguları ifade etme ve anne-baba ilişkilerinin internet bağımlılığı üzerindeki yordayıcı etkisini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın örneklemini 415 lise öğrencisi ergen oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcıları değerlendirmek için Demografik Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Günüç ve Kayri İnternet Bağımlılık Ölçeği, İnternet Kullanım Fonksiyonları Ölçeği, Anababa Ergen İlişkileri Ölçeği, Temel Empati Ölçeği, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği ve Duyguları İfade Etme Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, internet bağımlılığı riski bulunan ergenlerin bulunmayanlara göre daha fazla duygu düzenleme güçlüğü yaşadığı ve anne babalarıyla olan ilişkilerinin daha olumsuz olduğu bulunmuştur. Ancak, internet bağımlılığı riski bulunan ve bulunmayan ergenlerin empati ve duyguları ifade etme becerilerinde farklılık bulunmamıştır. Öte yandan, yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre anne-baba ilişkileri, duygu düzenleme güçlüğü ve duygu ifadesinin internet bağımlılığını yordayıcı etkisinin olduğu bulunmuştur. Bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One aim of the current study is to compare empathy, emotion regulation, emotional expression and parent relationship of the adoloscents having and not having the risk for internet addiction. Another purpose is to investigate predictive effect of the empathy, emotion regulation, emotional expression and parent relationship on the internet addiction. In accordance with this purpose, sample of this study consisted of 415 high school students. Demographic information form, Young Internet Addiction Test (Y-IAT), Gunuc and Kayri Internet Addiction Scale (GK-IAS), Internet Use Function Questionnaire (IUFQ), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Emotional Expression Questionnaire (EEQ), Basic Empathy Scale (BES) and Parent-adolescent Relationship Scale (PARS) were used in order to evaluate participants. It was found that adolescents who have the risk for internet addiction experienced more difficulties on emotion regulation and had more negative relationship with their parents compared with adolescents who not have the risk for internet addiction. However, there was not any significant differences between these two adolescent groups on empathy and emotional expression. On the other hand, the results revealed from regression analyses showed that parent relationships, difficulties in emotion regulation and emotional expression had predictive influence on internet addiction. The results were discussed in consideration of the related literature.