MÖ 10.000 yıl yukarı Dicle Vadisi avcı toplayıcı Neolitik topluluklarda ideoloji
Ideology in the upper Tigris Valleys hunter gatherer Neolithic communities in 10.000 bc
- Tez No: 452072
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK SAĞLAMTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bilim insanları tarafından insanlık tarihi için önemli bir dönüm noktası olarak görülen ve devrim olarak da nitelendirilen Neolitik dönemde birçok yenilik ortaya çıkmıştır. Yakın tarihli araştırmalar, bu yeniliklerin uzun bir süreçte ortaya çıkan değişimler sonucunda gerçekleştiğini göstermektedir. Tam zamanlı iskan gören yerleşimlerin ortaya çıkmasıyla birlikte mimaride, teknolojide ve geçim modellerinde karşımıza çıkan yenilikler ve bunların yanı sıra sosyal hayata dair değişimler belirmiştir. Bu çalışmada, MÖ 10. Binde Yukarı Dicle Vadisi'nde karşımıza çıkan Körtik Tepe, Gusir Höyük, Çayönü, Hasankeyf Höyük, Hallan Çemi ve Demirköy yerleşimlerinden ele geçen arkeolojik materyal, Bereketli Hilal'de karşımıza çıkan çağdaş topluluklara ait arkeolojik materyalle karşılaştırılmıştır. Bu sayede, MÖ 10. Binde Yukarı Dicle Vadisi yerleşimlerinde karşılaştığımız sosyal organizasyonların arkeolojik materyale olan etkilerinin ideoloji bağlamında incelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many innovations had emerged in the Neolithic period, a period which is seen as an important milestone and regarded as a revolution. Recent studies show that these innovations were the results of long-term changes. With the emergence of year-round settlements, innovations in architecture, technology and livelihood model as well as changes regarding to social life had appeared. In this study, archaeological material from the settlements of Körtik Tepe, Gusir Höyük, Çayönü, Hasankeyf Höyük, Hallan Çemi and Demirköy, which appeared in the Upper Tigris Valley in the 10th millennium BC, was compared with archaeological material belonging to the contemporary communities in the Fertile Crescent. Thus, we aimed to examined the effects of social organizations, which has been dated to 10th millennium BC in the Upper Tigris Valley, to archaeological material with the context of ideology.
Benzer Tezler
- Kuru incirlerde küf florası ve aflatoksigenik küflerin saptanması
Başlık çevirisi yok
SİBEL BÜYÜKŞİRİN
- Tarih-i Burhaneddin-i Belhi (Lady Sheil'in anıları)
History of Burhaneddin-i Belhi (Memories of Lady Sheil)
NİHAL ÇANKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Doğu Dilleri ve Edebiyatıİstanbul ÜniversitesiFars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET KANAR
- Zooarchaeological analysis of equids at Gordion between the early Iron Age and the early Hellenistic period (1100 BCE – 330)
Gordion Antik Kenti'nin erken Demir Çağı ve erken Hellenistik dönemleri (MÖ 1100-MÖ 330) atgillerinin zooarkeolojik analizi
RAMAZAN PARMAKSIZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Antropolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiEkoloji ve Evrim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT ARIKAN
DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ÇAKIRLAR
- Selçuklu dönemi madeni eserleri yapım ve süsleme özellikleri (Ankara Etnografya, İstanbul Türk ve İslam eserleri Müzeler)
Başlık çevirisi yok
AYDIN ERKEK
Yüksek Lisans
Türkçe
1994
El SanatlarıGazi ÜniversitesiUygulamalı Resim Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TACİSER ONUK
- Neolitik dönemde Çukurova ve Orta Toroslar: Yeni araştırmalar ve çevre bölgelerle ilişkiler
Neolithic period in the Çukurova plain and Middle Taurus region: New research and relationship wi̇th the surrounding regions
ORKUN HAMZA KAYCİ