Ergenlerde internet bağımlılığı ve vücut kitle indeksi arasındaki ilişki
- Tez No: 970214
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL YOLGA TAHİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, İnternet bağımlılığı, Obesity, Internet addiction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, adölesan dönemdeki bireylerde internet bağımlılığı düzeylerinin beden kitle indeksi (VKİ) ile olan ilişkisini çeşitli yaşam tarzı faktörleri çerçevesinde değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Kesitsel tarama modeliyle yürütülen bu çalışmada; internet kullanım amacı (okul, sosyal medya, oyun), uyku düzeni, öğün atlama davranışı, fastfood tüketim sıklığı ve düzenli fiziksel aktivite gibi değişkenlerin, ergen bireylerdeki VKİ düzeyleri ve internet bağımlılığı ile ilişkisi istatistiksel olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, internet bağımlılığı düzeyi yüksek olan bireylerde uyku düzensizliklerinin, öğün atlamanın, fastfood tüketiminin ve fiziksel inaktivitenin daha yaygın olduğunu ortaya koymuştur. Bu davranışsal faktörlerin her birinin, VKİ üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu gözlemlenmiştir. Özellikle sosyal medya kullanımı ve çevrim içi oyun oynama gibi etkileşimli dijital aktivitelerin, bireylerin gece geç saatlere kadar uyanık kalmasına ve sağlıksız yeme davranışları geliştirmesine neden olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, öğün atlayan bireylerin VKİ düzeylerinin ve internet bağımlılığı skorlarının, düzenli öğün tüketen bireylere göre daha yüksek olduğu; benzer şekilde düzenli fiziksel aktivite göstermeyen bireylerin de daha yüksek VKİ ve bağımlılık düzeylerine sahip oldukları saptanmıştır. Fastfood tüketim sıklığı da hem VKİ hem de internet bağımlılığı üzerinde anlamlı bir farklılaşma yaratmıştır. Bu bulgular, internet bağımlılığının yalnızca psikososyal bir olgu değil, aynı zamanda bireyin enerji dengesi, beslenme düzeni ve fiziksel sağlığı üzerinde çok boyutlu etkiler doğurabilen bir risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan, cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, aile gelir düzeyi ve internete erişim kaynağı gibi sosyodemografik değişkenlerin, VKİ ya da internet bağımlılığı düzeyleri üzerinde anlamlı farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Bu durum, internet kullanımının günümüzde tüm demografik gruplar arasında benzer şekilde yaygınlaştığını ve etkilerini daha çok bireysel kullanım alışkanlıkları üzerinden gösterdiğini düşündürmektedir. Araştırma, ergenlerde internet bağımlılığı ile VKİ arasındaki ilişkinin, tek başına dijital kullanım süresiyle değil; bu sürenin günlük yaşama etkileriyle birlikte ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır. İnternet bağımlılığına eşlik eden davranışsal değişikliklerin (uykusuzluk, düzensiz beslenme, düşük fiziksel aktivite) her biri, çocukluk ve adölesan çağ obezitesinin önemli belirleyicileri arasında yer almakta olup, bu çalışmada da bu etkileşim doğrulanmıştır. Sonuç olarak bu araştırma, internet bağımlılığı ile VKİ arasındaki ilişkiyi çok boyutlu olarak ele alarak, hem tıbbi literatüre hem de klinik uygulamalara yönelik önemli katkılar sunmuştur. Çalışma, dijital bağımlılık davranışlarının sadece psikiyatrik ya da gelişimsel düzeyde değil; aynı zamanda metabolik ve halk sağlığı düzeyinde de ele alınması gerektiğini göstermektedir. Bulgular, çocuk sağlığı, ergen psikiyatrisi, aile hekimliği ve halk sağlığı disiplinleri açısından riskli bireylerin erken dönemde tanımlanmasına ve önleyici müdahale programlarının yapılandırılmasına yönelik değerli çıktılar üretmektedir
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the relationship between internet addiction levels and body mass index (BMI) among adolescents within the framework of various lifestyle factors. Conducted using a cross-sectional survey model, the study statistically examined the associations between internet use purposes (educational, social media, gaming), sleep patterns, meal-skipping behaviors, frequency of fast- food consumption, and regular physical activity with both BMI and internet addiction levels in adolescents. The findings revealed that adolescents with higher levels of internet addiction more frequently exhibited sleep disturbances, skipped meals, consumed fast food more often, and engaged in less physical activity. Each of these behavioral factors was found to have a statistically significant effect on BMI. Notably, interactive digital activities such as social media use and online gaming were associated with delayed sleep onset and the emergence of unhealthy eating patterns. It was also observed that adolescents who skipped meals or did not engage in regular physical activity had significantly higher BMI values and internet addiction scores compared to their peers. Moreover, the frequency of fast-food consumption created significant differentiation in both BMI and internet addiction levels. These findings suggest that internet addiction is not merely a psychosocial phenomenon but also a multidimensional risk factor with potential effects on energy balance, nutritional habits, and overall physical health. On the other hand, sociodemographic variables such as gender, age, grade level, family income, and the source of internet access were not found to significantly influence BMI or internet addiction. This may indicate that internet use has become equally prevalent across all demographic groups and that its effects are more closely tied to individual behavioral patterns than to socioeconomic status. The study underscores the necessity of examining the relationship between internet addiction and BMI not solely based on digital screen time but also through its impact on daily routines. Behavioral alterations accompanying internet addiction—such as insufficient sleep, irregular eating, and low physical activity—are among the key determinants of childhood and adolescent obesity, a relationship that was substantiated by the current findings. In conclusion, this study offers a multidimensional assessment of the association between internet addiction and BMI in adolescents, contributing significantly to both medical literature and clinical practice. The findings emphasize that digital dependency behaviors should be considered not only from a psychiatric or developmental perspective but also from a metabolic and public health standpoint. The study provides valuable data that may guide early identification of at-risk individuals and support the development of preventive intervention strategies in disciplines such as pediatric health, adolescent psychiatry, family medicine, and public health.