U.S. involvement in military coups d'état in Turkey and Pakistan during the cold war: Between conspiracy and reality
Gerçeklik ve komplo arasında: Türkiye ve Pakistan'da soğuk savaş döneminde meydana gelen askeri darbelerde Amerika Birleşik Devletlerinin rolü
- Tez No: 452157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IOANNİS GRİGORİADİS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Askeri Darbe, Pakistan, Profesyonel Askeri Eğitimler, Sosyalleşme, Türkiye, Coup D'état, Pakistan, Professional Military Education, Socialization, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Askeri darbelerin dış boyutu sivil-asker ilişkilerinin ihmal edilen konulardan birisi olageldi. Dış aktörlerin rolü ya komplo teorilerine kurban edildi ya da önemsiz bir konuymuş gibi görülerek kenara itildi. Bu bakımdan bu çalışma Soğuk Savaş döneminin en önemli dış aktörlerinden birisi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'de 1960 ve 1980 yıllarında ve Pakistan'da 1958 ve 1977'de meydana gelen dört askeri darbedeki rolünü kavramsallaştırmakta ve tartışmaktadır. Bu çalışma, ilgili literatürde ihmal edilen 'ordulararası ikili ilişkiler' hususunu gündeme taşımaktadır. Çalışma, ordulararası ikili ilişkilerin geliştirilmesinde ve yabancı ordu subaylarının sosyalleştirilmelerinde önemli etkileri olan Amerikan askeri eğitim programları ve uluslararası bir örgüt olarak NATO üyeliğinin etkileri üzerinde de durmaktadır. Bahsi geçen dört darbe sürecinde Amerikan rolü üç aşamada ele alınmaktadır: darbe öncesi, darbe esnasında ve darbeden sonra. Darbeden önce ABD'nin farklı şekillerde ve farklı aktörlerce gönderdiği olumlu veya olumsuz 'sinyallerin' darbeleri nasıl etkilediği tartışılırken, darbe sonrası askeri, siyasi ve ekonomik yardımlar da incelenmektedir. Çalışma, askeri darbelerin fitilini ülke içi nedenlerin ateşlediğini vurgularken, darbeye kalkışan subayların - üst düzey generaller veya orta kademe subaylar- Amerikan desteğini oldukça önemsediklerini göstermektedir. ABD'nin farklı şekillerde ve derecede de olsa desteklediği dört darbe de göstermektedir ki ABD'nin yabancı subaylara verdiği askeri eğitimler, bu ülkenin yabancı ülke ordularını daha yakından tanımasını mümkün kılmakta, beklenmedik darbelerde daha yumuşak geçişlere imkan tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
The external dimension of military coups d'état has hitherto remained an understudied subject in civil-military relations. It has either fallen victim to conspiracies or been entirely sidelined as a non-issue. The objective of this research is to conceptualize the 'role' played by the United States in four military coups d'état in Turkey and Pakistan. In order to broach a detailed discussion of US role in 1958 and 1977 coups in Pakistan and 1960 and 1980 coups in Turkey, this dissertation brings in military-to-military relations in order to complement civil-military relations. This study also brings into the analysis 'socialization' through military training and education programs offered by the United States and international organizations such as NATO, which supposedly function as 'socializing platforms' as underexplored subjects in civil-military relations. This study considers 'signalling' as an important conceptual tool to understand U.S. reaction, thereby U.S. role in, to military coups d'état. The study finds that while the trigger for coups d'état remained local, the coupists considered it very important to receive U.S. endorsement. It also shows that the US supported all four coups nonetheless, though in different ways. It argues that military training and education programs and NATO membership did not socialize Turkish generals into democratic norms but allowed detailed knowledge of Turkish and Pakistani armed forces and facilitated smoother transition to post-coup period.