Metin Eloğlu şiirinde modernist dönüşüm
Modernist change in the poetry of Metin Eloğlu
- Tez No: 452156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KALPAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: modern şiir, Metin Eloğlu, modernist dönüşüm, dil, modern poetry, Metin Eloğlu, modernist change, language
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Şiirleri 1943-1984 yılları arasında yayımlanmış bir şair olan Metin Eloğlu, Türk şiirinin modernleşmesinde Garip ve İkinci Yeni'nin önemli kırılmalar yarattığı şiir ortamında özgün kalabilmiş bir şairdir. Eloğlu, ilk üç şiir kitabında toplumcu bir anlayışı sürdürmüş, gündelik konuşma dilini atasözleri, deyimler ve argo gibi tüm olanakları ve canlılığıyla kullanan, mizah ve ironiden yoğun şekilde yararlanan özgün bir şiir dili kurmuştur. İkinci Yeni akımının Türk şiirinde yarattığı kırılmaya koşut olarak Eloğlu şiiri de anlamın yüzey yapıdan derin yapıya indiği, alışılmamış sözcük, ifade ve benzetmelerle örülen kapalı bir şiire yönelir. Bu değişimin başlangıcı 1960'ların başına, şairin Horozdan Korkan Oğlan kitabına tarihlendirilebilir. Bu tezin amaçlarından biri, modern Türk şiirinin ana hatları ve şiirin geçirdiği temel değişimlerin ele alınması ve bu bağlamda Metin Eloğlu'nun modern şiirdeki yerinin saptanmasıdır. Metin Eloğlu şiirinin niteliklerini belirleme bağlamında şairin divan ve halk şiiri/anlatıları gelenekleriyle kurduğu ilişkiler incelenmekte ve şiir anlayışı bir poetika denemesi bağlamında ortaya konmaktadır. Tezin asıl amacı ise şairin bütün şiirlerinin yer aldığı Bu Yalnızlık Benim'i dil kullanımı, içerik ve üslup açılarından değerlendirerek, sözü edilen dönüşümü bütünlüklü bir şekilde ortaya koymaktır. Tezin vardığı sonuç, Eloğlu şiirindeki modernist nitelikli dönüşümün başat niteliğinin, Türkçe'nin söz dağarı ve ifade olanaklarının kurcalanması ve genişletilmesi yoluyla, şiir üzerinden dili yeniden kurma girişimi olduğu ve buna koşut olarak içeriğin toplumsaldan bireysel duyuşa yöneldiğidir.
Özet (Çeviri)
Metin Eloğlu whose poems were published between the years of 1943-1984 is a poet who could remain unique in the modernization of Turkish poetry, in a poetry environment where the movements of Garip and İkinci Yeni generated important breakthroughs. Eloğlu kept an understanding of“art for society”in his first three poetry books and created a unique poetry language that utilized all opportunities of the language like colloquial language, proverbs, idioms and slang, and humour and irony in its all depth. In parallel with the break Second New made in Turkish poetry, poetry of Eloğlu underwent changes in which the meaning goes down from the surface structure to deep structure and to one that is created mostly through unusual words, expressions and assimilation. This change is likely to date back to the beginning of the 1960s, when the book Horozdan Korkan Oğlan was published. To determine the characteristics of Metin Eloğlu's poetry, the relations the poet established with the divan and folk poetry/narratives were examined and his views on the nature and characteristics of poetry are gathered together. The main purpose of the thesis is to show the mentioned change through an evaluation of his poems in terms of content and rhetoric. This thesis conludes that the main feature of the modernist change in Eloğlu's poetry is an attempt of re-producing the language via poetry through studying and expanding Turkish vocabulary and possibilities of expression; and in parallel with this, the content turns to individual from social