Pathways to universal social security in lower income countries: Explaining the emergence of welfare states in the developing world
Kalkınmakta olan dünyada refah devletinin oluşumu
  1. Tez No: 452158
  2. Yazar: KEREM GABRİEL ÖKTEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. TOLGA BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Karmaşık Kümeler Analizi, Karşılaştırmalı Tarihsel Analiz, Refah Devleti, Sosyal Politika, Comparative-Historical Analysis, Development, Fuzzy Set Analysis, Social Policy, Welfare State
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Refah devleti yazınındaki yaygın kanıya göre sadece sanayileşmiş, yani kalkınmış ülkelerde refah devletinin oluşması mümkündür. Ancak, kalkınmakta olan ülkelerdeki refah devletleri hakkında da giderek genişlemekte olan bir yazından söz etmek mümkün. Bu tez, iki araştırma sorusu üzerinden bu çelişkiye açıklık getirmeyi amaçlamaktadır: Kalkınmakta olan ülkelerde de refah devletleri var mıdır? Ve eğer varsa, bu olağan dışı vakaların gelişimi nasıl açıklanabilir? Tez, bu araştırma sorularını ardışık karma yöntemli ile cevaplamaktadır. İlk aşamada, karmaşık küme analizi ile kalkınmakta olan ülkelerdeki refah devletleri tespit edilmektedir. İkinci aşamada ise karşılaştırmalı tarihsel analiz ile kalkınmakta olan üç ülkenin – Güney Afrika, Brezilya ve Kosta Rika – refah devlet oluşumu incelenmektedir. Araştırmada refah devletine giden iki yol saptanmaktadır: (1) sosyal demokratik yol olarak tarif edilen biçimin ortaya çıktığı ülkelerde; merkez-sol partiler demokratik bir rejim içinde refah devletini kurmuştur. (2) Bismarkçı yol olarak tarif edilen biçimin ortaya çıktığı ülkelerde ise devlet elitleri demokratik olmayan bir rejimde refah devletini kurmuştur. İlk yol güç kaynakları teorisini andırsa da, sendikaların rolü klasik güç kaynakları teorisine göre farklıdır. İkinci yol ise devlet elitlerinin önemini vurgulayan devlet merkezli çalışmaların bulgularını desteklemektedir. Ancak, devlet merkezli çalışmalarının öne sürdüğünün aksine, devletin yüksek bürokratik kapasitesi refah devleti oluşumu için bir ön koşul olarak görünmemektedir. Son olarak, çalışma bu olağan dışı vakalarda dahi, refah devleti oluşumunun sanayileşme ile bağlantılı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada incelenen her üç ülke de refah devleti olduklarında, artık tipik kalkınmakta olan ülke olmaktan çıkmışlardı. Dolayısıyla bu çalışmanın bulguları da, belli bir düzeyde kalkınmanın, refah devleti oluşumunun ön koşulu olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Are there welfare states in the developing world? According to conventional wisdom there cannot be. The 'orthodox model' of welfare state emergence assumes that only industrialised countries can become welfare states. Yet, there is a growing literature on welfare states in developing countries. In this dissertation, I address this puzzle through two research questions: are there welfare states in the developing world? And if there are, how can we explain the emergence of these deviant cases? I explore these questions through a sequential mixed-method research design. First, I conduct a large-n fuzzy set analysis to identify welfare states in the developing world. Second, I undertake a small-n comparative-historical analysis to explain how three developing countries - Brazil, Costa Rica and South Africa – became welfare states. I find two pathways to welfare stateness in lower income contexts: (1) a social democratic pathway in which centre-left parties build the welfare state in the context of democracy (2) a Bismarckian pathway, in which state elites build the welfare state in a non-democratic context. The first pathway resembles power resources theory, but labour's role is different. The second pathway partially supports state-centred research. However, contradicting theoretical expectations, I find that state capacity is not a precondition for the welfare state. Finally, even in these deviant cases, welfare state building is connected to industrialization. By the time they became welfare states, the three cases were no longer low income countries. Therefore, I conclude that a moderate degree of development is necessary for welfare state emergence.