Media convergence in animation: An analysis of aesthetic uniformity
Animasyonda yakınsama: Estetik tekdüzeliğin incelenmesi
  1. Tez No: 452171
  2. Yazar: FERİDUN GÜNDEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ANDREAS TRESKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Estetik, Gerçekçilik, Yakınsama, Aesthetics, Animation, Convergence, Realism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma yakınsama kuramı bağlamında animasyondaki estetik tekdüzeliği konu edinmektedir. Animasyon estetiğindeki çeşitliliğin kaynak ve unsurları incelenmiş, gerçekçi bir görselliğin benimsenmesi neticesinde bu çeşitliliğin azalmasıyla meydana gelen tekdüzeleşme ortaya koyulmuştur. Animasyon estetiğinde çeşitliliği sağlayan dört unsur tespit edilmiştir. Bunlardan çizgi ve form resme dair, zaman ve hareket ise akışa dair unsurlardır. Çeşitliliğin, bu unsurların görece bağımsız ve kendi başlarına işlev görmesi ile meydana geldiği varsayılmıştır. Bu unsurların gerçekçi bir görsel mantıkla kullanılması neticesinde çeşitlilik azalmış, gelişen bilgisayar teknolojisinin gerçeğe oldukça yakın hareketli görüntüler üretebilmesi ile de tekdüzelik yaygınlaşmış ve derinleşmiştir. Bütün bu durum, görsel tasarım boyutu olan ayrı alanların süreç ve estetik kâidelerini birbirine benzeştiren teknolojik ve dijital yakınsama sürecinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Sonuçta ortaya çıkan, bütün bu alanların görsel mantığını birleştiren ve hepsine şâmil, gerçekçi estetiğe dayalı melez bir yaklaşımdır. Piyasa koşullarından dolayı bu yaklaşım çok yaygınlık kazanarak diğerlerinin etkinlik alanını kısıtlamış ve neticede hâlihazırdaki tekdüzelik hâsıl olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the uniformity in animation aesthetics within the framework of convergence theory. The sources of aesthetic diversity in animation art are demonstrated along with the process though which these became precarious over time as realism became an end in itself. It is suggested that the diversity is due to the independent use of such elements of the screen image as the line and the form, and such elements related to movement as the motion and the time. When these elements are harnessed to create a realistic image and movement, the diversity is lost, and there occurs uniformity. This has been aggravated with the emerging computer technology which made it possible to create highly indexical photorealistic images and videorealistic movement. This process can be interpreted as a special case of digital and technological media convergence, which brought together previously separate design activities, and merged their aesthetic principles. The result is an hybrid aesthetics prevalent over separate domains, including animation. Due to industry related reasons, this realism based aesthetic approach became so dominant that it pushed all the others to obscurity, causing a decrease in diversity and increase in uniformity in animation aesthetics.