Artistic practice in the aftermath of postmodernism: A case study
Postmodernizm sonrası sanatsal pratikler: Bir vaka çalışması
- Tez No: 452173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Art History, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Metamodernizm, Modernizm, Postmodernizm, Sanat, Yeni Medya, Art, Metamodernism, Modernism, New Media, Postmodernism
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Postmodern anlatım, 21. yüz yıl sanat üretiminde halen en baskın unsurdur. Diğer bir yandan, bu eğilimlerin etkilerinin azaldığını, günümüz gerçeklerini karşılayamaz hale geldiğini veya topyekün değişime uğradığını öne süren alternatif kavramlar da ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yeni kavramların temel ortak noktası postmodernizmin yapıbozum, açık uçluluk veya etkileşim gibi kazanımlarını yadsımadan, yaratıcılık, özgünlük ve/veya biriciklik gibi modernist eğilimlere kısmi bir geri dönüş yaşandığını, dolayısıyla modernizm ve postmodernizm arasında bir salınımın oluştuğunu iddia etmeleridir. Bu tez, kavramsal geçmişlerini ve/veya yeni medyanın evrimi ile ilgili estetik yaklaşımı temel alarak, bu yeni eğilimlerle bir şekilde bağlantılı, yakın zamanda üretilmiş yeni medya çalışmalarından bir seçkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Sözü geçen eserleri, vaka analizi yaklaşımı ile incelerken, bu sanat eserlerinin sanatta yeni bir anlayışın göstergeleri olarak ele alınabileceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
Postmodern discourse is still the dominant factor in the 21st century art production. On the other hand, there have appeared a number of alternative concepts which suggest that the influence of postmodern tendencies on art is diminishing, becoming unable to meet today's realities, or transforming altogether. The common ground among these new concepts is that they postulate a partial return to modernist tendencies such as creativity, originality, and/or uniqueness, without denying the achievements of postmodernism such as deconstruction, open-endedness or interaction, thus creating an oscillation. The thesis aims to examine a selection of recent new media works which are all connected with these new tendencies in one way or another, based on their conceptual backgrounds and/or their aesthetic approach in relation to the evolution of new media. While investigating these artworks by case study approach, the thesis claims that these artworks can be taken as indicators of a new understanding in arts.