The Ford administration against an assertive congress: The case of the Turkish arms embargo
Müdahaleci kongreye karşı Ford yönetimi : Türk silah ambargosu vakası
  1. Tez No: 452174
  2. Yazar: BERÇİN YİĞİTASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDWARD P. KOHN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Başkan, Gerald Ford, Kongre, Türk Silah Ambargosu, Congress, Gerald Ford, President, Turkish Arms Embargo, United States
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, Türk silah ambargosu örneğinde, Başkan Gerald Ford yönetiminin dış politikada müdahaleci kongre ile mücadelesine odaklanmaktadır. Yürütme ve yasama erkleri arasında dış politika yapımı için süregelen çekişmenin bu yeni kesitinde, bu tez Türkiye'nin Kıbrıs'a askeri müdahalesini müteakip Kongre'nin Türkiye'ye ambargo uygulama kararına Başkan Ford yönetiminin nasıl direndiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanında, bu çalışma, Amerikan dış politikasında kongre müdahaleciliği tarihinin izini sürmekte ve bunun 1970'lerdeki yükseliş sebeplerini sunmaktadır. Böylelikle, bu tez, tarihsel bağlam dikkate alındığında, ambargonun geri alınma kararının Başkan Ford ve yönetimi için muazzam bir başarı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on Gerald Ford administration's struggle with the assertive Congress in foreign policy in the case of the Turkish arms embargo. In this new sequence of ongoing executive-legislative tug of war for foreign policy making, this thesis reveals how the Ford administration resisted the Congress decision of imposing embargo on Turkey following the Turkish military intervention in Cyprus. Besides, this study traces the history of congressional assertiveness in American foreign policy and identifies the reasons for the rise of it in the 1970s. Thus, it demonstrates the reversion of the embargo as a massive victory for President Gerald Ford and his administration when the historical context is taken into consideration.